Ako variť cestoviny?

Základom všetkého je správne nastavený čas varenia cestovín. V tomto prípade nie je vôbec prehnané, ak sa povie, že každá minúta je dôležitá. Nie je totiž nič horšie ako rozvarené cestoviny. Aj keď je na každom balení napísaný návod na prípravu, platí niekoľko zásad, ktoré sa oplatí dodržiavať:

* Pri varení musia mať cestoviny dostatok vody. Na 100 gramov cestovín treba 1 liter vody a 2 lyžičky soli. Určite však nemusíte presáľať. Solíme však preto, aby cestoviny neuberali omáčkam chuť a silu. Ak cestoviny neosolíte dostatočne pri varení, po uvarení to už nedoženiete, pretože soľ už nebudú absorbovať.

* Aby sa cestoviny nelepili, do vriacej vody môžete priliať trochu oleja, najlepšie olivového. Cestoviny pridávame do vriacej vody 1 až 2 minúty po pridaní oleja. Hneď po vsypaní do vriacej vody ich premiešame, a počas varenia ešte niekoľkokrát. Čas varenia sa počíta od opätovného zovretia vody po pridaní cestovín.

* Počas varenia cestovín si všetko pripravte tak, aby ste ich mohli rovno podávať. Uvarené a scedené cestoviny pridajte do hrnca s omáčkou, aby sa jej chute dobre vstrebali. Samozrejme, že hrniec či misa, v ktorom ste omáčku pripravovali, musí byť dostatočne veľká, aby sa do nej cestoviny zmestili.