Ako uskladniť lieky v prípade záplav

Po letnej vlne extrémnych horúčav hlásia meteorológovia výraznú zmenu počasia. Od dneška do pondelka 16. septembra by veľkú časť územia Slovenska mali zasiahnuť silné búrky sprevádzané silným vetrom. Odborníci preto vydali výstrahy pred hroziacimi povodňami. “Je samozrejmosťou, že ľudia sa pri podobných výstrahách venujú priroritne ochrane vlastného života a majetku. Je však dôležité myslieť aj na ochranu liekov, a to najmä v prípade, ak nám ich predpísal lekár, prípadne ich berieme dlhodobo,” odporúča Petr Kasa, spoluzakladateľ lekárenskej skupiny PILULKA.

Z tohto dôvodu pre skupinu PILULKA spísal PharmDr. Pavel Horký, Ph.D., z on-line poradne Lekárne Pilulka niekoľko odporúčaní o tom, ako správne uchovať liečivá a hygienické prostriedky.

Ako sa postarať o lieky

1) Všetky liečivá je dôležité uchovávať v dobre uzavretom vnútornom obale, tak sa zamedzí kontaktu liečiva s vlhkosťou.

2) Otvorené a používané liečivá - napr. pri inhalátoroch, prípadne liekoch či kapsulácb pripravených v dávkovačoch liekov, by nemalo v žiadnom prípade dôjsť ku kontaktu s vodou a ak áno, tieto prípravky ďalej nepoužívať a zaistiť si vopred dostatočnú zásobu na dané obdobie.

3) Povodne sú psychicky veľmi náročnou situáciou. Preto v prípade, ak je u človeka prítomné psychické ochorenie, je potrebné počítať s možným zhoršením ťažkostí vplyvom stresovej situácie, byť na túto situáciu pripravený a požiadať lekára o predpísanie liečiv na spánok či úzkosť.

4) Z voľnopredajných liekov je na toto obdobie vhodné mať k dispozícii v prípade akútnych ťažkostí základné liečivá - typu Ibuprofen, Paralen, Aktívne uhlie, Imodium, Enditril, Enterol.

5) Pri práci v zatopených priestoroch a pri ich čistení sú osoby vystavené riziku infekcie. Z týchto dôvodov je potrebné mať k dispozícii dezinfekciu rúk, pri práci používať gumové rukavice a mať k dispozícii aj jednorazové vlhčené obrúsky.

Aké hygienické potreby mať po ruke

1) Čistú vodu: Voda znečistená povodňami nie je vhodná na pitie ani na osobnú hygienu. Používajte balenú alebo prevarenú vodu.

2) Dezinfekcia: Ak nemáte prístup k čistej vode a mydlu, používajte dezinfekčné prostriedky, napr. antibakteriálne gély alebo dezinfekčné obrúsky.

3) Ochrana pred infekciami: Voda z povodní môže obsahovať baktérie, vírusy a iné nečistoty. Vyhnite sa kontaktu s povodňovou vodou a pokiaľ to nie je možné, dôkladne sa umyte a vydezinfikujte akýkoľvek kontakt s otvorenými ranami.

4) Sanitárne potreby: Pokiaľ nie sú dostupné funkčné toalety, je dôležité mať pripravené provizórne riešenie pre zaistenie hygieny, napr. vrecká na odpad či chemické toalety.

5. Menštruačné a dojčenské potreby: Nezabudnite na zásoby hygienických potrieb pre ženy (menštruačné vložky, tampóny) a dojčatá (plienky, detské obrúsky, náhradné cumlíky a dojčenskú výživu).