Ako udržať srdce zdravé a zabrániť srdcoým ochoreniam

Liečba srdcovo-cievnych ochorení nie je jednoduchá. Srdcové príhody patria na prvé miesta v tabuľke civilizačných ochorení. Najlepšie je ochoreniam srdca cielene predchádzať. Jednou z možností je konzumácia zdravých potravín, ktorá dokážu riziko infarktu a mŕtvice radikálne znížiť.

Vysoký krvný tlak a hladina cholesterolu v krvi sú varovnými príznakmi, ktorým treba venovať pozornosť už v samom začiatku. Liečba si vyžaduje pravidelný pohyb, zdravú hmotnosť a samozrejme konzumáciu vhodných potravín, ktoré majú schopnosť úroveň cholesterolu a krvného tlaku správnym smerom korigovať.
 
Ktoré potraviny sú pre zdravé srdce nebezpečné?
Úhlavným nepriateľom srdca sú nasýtené tuky a tzv. trans tuky. Obe tieto kategórie sú nám veľmi blízke, pretože sú chutné, ale maximálne nezdravé. Patria sem najmä vyprážané a presolené jedlá (hranolčeky, slanina, klobása). Oblasť trans tukov je skutočne rozsiahla a tvorí ju prevažná väčšina balených a konzervovaných potravín.
Druhou nebezpečnou kategóriou potravín sú niektoré druhy sacharidov, ktoré poskytujú minimálne množstvo živín. Ide o rýchle sacharidy v podaní bielej múky, ryže, cukru, cestovín a bieleho pečiva.
 
Čo nesmie v jedálničku chýbať?

  • Srdce potrebuje pre svoju činnosť kvantum živín. Mnoho z nich je zastúpených v ovocí a zelenine. Snažte sa konzumovať niekoľko porcií rôznorodého ovocia a zeleniny každý deň.
  • Rozlúčte sa s bielou múkou, rafinovaným cukrom, bielou ryžou a nahraďte ich zdravými variantmi týchto potravín – celozrnnou múkou, tmavým cukrom a hnedou ryžou.
  • Tuky nie sú pre človeka a ľudské zdravie nebezpečné, pokiaľ si viete vhodne vybrať. Zdrojom nenasýtených mastných kyselín sú ľanové semiačka, orechy, olivový olej, ryby a hydina.
  • Z mliečnych výrobkov preferujte predovšetkým nízkotučné. Snažte sa zamerať na prirodzené potraviny, obmedzte priemyselne spracované produkty. Dôraz klaďte na príjem vlákniny, ktorá je pre zdravie srdca skutočne potrebná. Užitočný zdrojom vlákniny sú napríklad strukoviny.

Okrem vhodne zostaveného jedálneho lístka je potrebné prestať fajčiť, obmedziť soľ, alkohol konzumovať príležitostne a s mierou, športovať a udržovať si stabilnú váhu. Na srdcovo-cievnych ochoreniach má veľkú zásluhu stres, ktorý treba udržiavať na uzde.
 
MIMI
Freedigitalphotos.net, koratmember