Ako trénovať optimizmus?

Optimizmus je osobnostnou črtou a aj výsledkom pôsobenia prostredia, v ktorom sme vyrastali. Ak dokážete vidieť pozitíva aj v náročných situáciách, môžete si gratulovať. Naopak, keď hneď myslíte na najhoršie, máte črty pesimistu. Dobrou správou je, že optimisticky postoj k životu si môžete do značnej miery osvojiť.

Optimizmus definujeme ako spôsob myslenia umožňujúci ľuďom pozerať sa na svet, ľudí, udalosti v pozitívnom svetle. To znamená, že optimisti vnímajú negatívne situácie, avšak snažia sa na nich nájsť pozitíva. Veria, že sú dočasné a v budúcnosti očakávajú dobré.

Ako trénovať optimizmus v každodennom živote?

Na konci každého dňa si spíšte pozitíva

Založte si denník, do ktorého si každý večer napíšete všetko dobré a pozitívne, čo sa vám v daný deň stalo. Ideálne je, ak toto spisovanie pozitívnych zážitkov a situácií spojíte s rituálom vďačnosti. To znamená, že sa za všetko z úprimného srdca poďakujete.

Dávajte si ciele

Ráno po prebudení si zrekapitulujte, aké ciele chcete v daný deň splniť. Neriešte, čo všetko sa môže pokaziť, čo zlé sa môže stať. Sústreďte sa na to, čomu sa chcete venovať a dotiahnuť to do úspešného konca. Koncentrovaním sa na splnenie cieľov nedáte priestor dotieravým negatívnym myšlienkam, aby vás frustrovali.

Prehodnoťte okruh ľudí, s ktorými sa stretávate

Pokiaľ máte vo svojom okolí večného frfloša, ktorý vás deň čo deň bombarduje negatívnymi výlevmi, sťažnosťami na všetkých a všetko, vedzte, že negativita je nákazlivá. Vyhýbajte sa ľuďom, ktorí sa len sťažujú a rola obete im vyhovuje. Naopak, obklopte sa pozitívnymi ľuďmi.

Ignorujte spravodajstvo

Už niekoľko minút pozerania, počúvania či čítania správ spôsobí, že človek má náladu na bode mrazu. Problémom je najmä to, že spravodajstvo je zahltené negatívnymi správami a senzáciami, ktoré vyvolávajú strach, hnev, ľútosť či beznádej. Väčšinu z toho, čo je súčasťou spravodajstva, aj tak neovplyvníte. Pokiaľ je to možné, obmedzte sledovanie spravodajstva na minimum. Už po niekoľkých dňoch pocítite výraznú úľavu.

Hľadajte riešenia

Nie je ľahké byť optimistom v náročných situáciách. Avšak aj v ťažkých chvíľach je možné podniknúť kroky na ich vyriešenie. Snažte sa o to. Ak to momentálne nejde, potom je nutné situáciu prijať takú, aká je. Keď vás prepustia z práce, už to nezmeníte. Lenže môžete podniknúť kroky na nájdenie si novej práce, starať sa o seba a využiť čas nezamestnanosti na oddych či vzdelávanie alebo online kurzy. starať sa o seba a využiť čas nezamestnanosti na oddych či vzdelávanie.
Mirka