Ako správne stolovať

Chystáte sa na dôležitú večeru a nechcete zažiť faux pas? Riaďte sa našimi radami a uvidíte, že „španielska dedina" z toho, čo sa pri stolovaní patrí a čo nie, bude hneď minulosťou,

•    Ak ste dáma, nechajte do reštaurácie vojsť prvého svojho džentlmena. Patrí sa, aby muž uviedol ženu do cudzieho prostredia.

•    Ste hostiteľom? Nezabudnite, že nápoj sa dolieva iba do prázdnych pohárov. V prípade, že si hosť neželá ďalšie doliatie, pohár nechá nedopitý.

•    Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek nápoj, dbať by ste mali aj na jeho teplotu. Nikomu by nechutilo teplé pivo a rovnako je to aj s vodkou, bielym vínom a so šampanským. Výnimkou je červené víno, ktoré by sa malo nechať „dýchať" v izbovej teplote aspoň hodinu pred naliatím.

•    Aby ste odev nevystavili riziku pofŕkania jedlom, položte si plátenný obrúsok na kolená. Papierový obrúsok si nikdy nezastrkujte za golier a nedávajte si ho na kolená, Jeho miesto je po ľavej strane taniera.
•    Znie to síce zložito, ale aj jedenie šalátu a kompótu má svoje prísne pravidlá. Šalát vždy jeme vidličkou ľavou rukou, kompóty naopak lyžičkou v pravej ruke.

•    Chlieb v spoločnosti nehryzieme, odlamujeme si z neho po kúskoch. Pôsobí to estetickejšie.

•    Nech by ste boli akokoľvek hladní alebo spokojní s tým, čo práve jete, nevytierajte chlebom omáčku z taniera alebo nedopíjajte šťavu z kompótu či nálev zo šalátu. Vaši spolustolovníci by sa mohli cítiť nepríjemne.

•    Ak nechcete zažiť „trapas" pri platení, vyhnite sa mu tým, že dáte jasne najavo, či ste hostiteľom, a teda pozývate, alebo si každý platí sám. Vhodné je dohodnúť sa už vopred, a nie počas obeda či večere.

•    Keď ste v reštaurácii vyššej kategórie, účet vám čašník prinesie na tanieriku.

•    Boli ste s jedlom a obsluhou spokojní? Vyjadrite to prepitným. Bontón odporúča nechať si vydať z účtu a až potom dať na tanierik prepitné. Ak sa platí bez tanierika, potom je lepšie položiť prepitné pred čašníka na stôl, než zaokrúhľovať účet na vyššiu sumu. V Spojených štátoch amerických si ho v niektorých reštauráciách započítajú priamo do účtu a býva asi 10 %. U nás sa zvykne nechať päť až desať percent z celkovej sumy.