Ako si zlepšiť náladu jednoducho a rýchlo?

Niekedy stačí maličkosť a zlá nálada sa rozplynie závratnou rýchlosťou. Možno sa na vás niekto milo usmeje, dostanete drobný darček, navštívi vás kamarátka a dobre padne napríklad aj pochvala od šéfa. Bohužiaľ, vo väčšine prípadov si musíme so zlou náladou poradiť sami, pretože vonkajšie okolnosti hrajú proti nám. Ako si zlepšiť náladu jednoducho a rýchlo?

Stretnutie s priateľmi (prípadne aspoň telefonát)
Potrebujete počuť niekoľko úprimných slov od niekoho, kto vám vždy rozumie? Je to prirodzené, preto ak máte zlú náladu, dohodnite si stretnutie s dobrou priateľkou (okrem rozhovoru sa môžete tešiť aj na chutnú kávu a zákusok – tiež dobrý tip na zlepšenie nálady). V prípade veľkého zaneprázdnenia dobre padne aj telefonát (v súrnych prípadoch na zahodenie nie je ani e-mailová komunikácia).

Čokoláda...
Hoci nás odborníci neustále upozorňujú na negatívne účinky sladkostí, občas sa zhrešiť vyplatí. Zlá nálada je rozhodne dôvod. Navyše, aj maškrtiť sa dá zdravo. Majte vždy poruke kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, pohodlne si sadnite si, zhlboka dýchajte a nechajte kúsky čokolády rozpúšťať sa na jazyku.

Píšte, píšte, píšte
Ak momentálne nemáte blízko seba „bútľavú vŕbu“, dobre poslúži aj denník, ktorý vám pomôže negatívne emócie minimalizovať. Ak vám písanie denníka pripadá staromódne, využite textové editory, blogy, alebo sa podeľte so svojimi zážitkami s ostatnými na diskusných fórach.

„Vypoťte“ zlú náladu!
Šport prináša uvoľnenie, odreagovanie a fúru endorfínov – zázračných hormónov šťastia, ktoré si dokážu s negatívnymi emóciami bravúrne poradiť. Ideálne pre tento účel sú kardio aktivity ako spinning, jumping, beh, bicyklovanie, pri ktorých zlú náladu doslova „vypotíte“.

Veselá komédia a dobrá hudba
Hoci čerstvý vzduch, pohyb a slnko sú účinnými bojovníkmi proti zlej nálade, občas môže zlú náladu poraziť aj príjemné leňošenie (najmä v prípade, že pohybu máte v bežnom živote viac než dosť). Relaxujte pri príjemnej hudbe, ktorá vo vás vyvoláva pozitívne emócie. Vhodnou voľbou sú aj komédie, ktoré dokážu vyčarovať úsmev na perách.

Ako bojujete so zlou náladou vy?

-mm-
Obrázok: freedigitalphotos.net, Feelart