Ako si zdravo osladiť kávu alebo čaj?

 Spotreba cukru stúpa a zvyšuje sa aj počet ochorení, ktoré s nadmernou konzumáciou cukru súvisia. Čoraz viac sa do popredia dostávajú prírodné sladidlá, ktoré obsahujú menej kalórií a viac živín. Lenže aj prírodné sladidlá treba konzumovať s mierou, inak môžu byť zdraviu škodlivé. Ktoré sú tie najznámejšie?

 Pravý včelí med je neporovnateľne zdravší ako cukor
Rafinovaný cukor je prázdnym zdrojom kalórií. Naopak, med obsahuje kvantum výživných látok, napríklad vitamíny skupiny B, horčík, zinok atď. atď. Platí, že čím je med tmavší, tým viac výživných zložiek obsahuje. Čo sa týka obsahu kalórií, jedna čajová lyžička disponuje asi 22-mi kalóriami, pričom lyžička cukru asi 16-timi.
 
Stévia je takmer bez kalórií
Stévia je zelená rastlinka, ktorá pochádza z oblastí Južnej Ameriky a je 200 až 350-krát sladšia ako cukor. Z hľadiska výživy obsahuje niektoré cenné látky a má takmer nulový obsah kalórií. Stévia je vhodná aj pre diabetikov.
 
Stévia je dostupná vo forme koncentrovaného prášku, ktorý sa využíva pri varení a pečení. Toto sladidlo v podobe tabletiek je skvelé do nápojov. Jedna tabletka sa zvyčajne vyrovná jednej čajovej lyžičke cukru. Podľa niektorých je stévia sladidlom budúcnosti. Už v dnešnej dobe sú niektoré potraviny i výživové doplnky osladené práve stéviou.
 
Agáve nektár je sladší ako cukor
Agáve je ako sladidlo známe najmä v Mexiku a v niektorých oblastiach USA. Chuťovo i vzhľadovo je podobné medu, ale je o niečo redšie. Čajová lyžička má asi 20 kalórií, ale je asi 1,5-krát sladšie ako cukor, tým pádom sa ho použije menej. Čo sa týka glykemického indexu (GI), jednoznačne nižší GI má v porovnaní s cukrom agáve.
Agáve je vhodnou náhradou cukru najmä pri varení a pečení, lenže je potrebné si uvedomiť, že je oveľa sladšie. Hodí sa aj na osladenie kávy a čaju.
 
Trstinová melasa obsahuje mnoho cenných látok
Melasa vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe rafinovaného cukru. Zaujímavosťou je, že obsahuje kvantum živín ako mangán, meď, železo, vápnik, draslík, horčík, selén a vitamín B6. Dokonca sa využíva pri liečbe anémie. Je neporovnateľne lepšou voľbou ako cukor.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, dusky