Ako si za niekoľko minút zlepšiť náladu?

Ak ste ráno vstali so zlou náladou a nedarí sa vám, môžete to zmeniť kedykoľvek počas dňa. Stačí chcieť.

Zákon príťažlivosti je neúprosný – to, na čo myslíme, si priťahujeme do života. Ráno začaté s rozliatou kávou, dopravná zápcha cestou do práce či namosúrený kolega nie sú sami o sebe negatívnymi situáciami, ktoré nám chcú urobiť z bežného dňa peklo. Iba sú a od nášho postoja závisí, ako sa s nimi vysporiadame a v akom duchu sa bude niesť zvyšok dňa. Niekedy stačí zhlboka dýchať, inokedy sa začať usmievať alebo sa zastaviť v kvetinárstve po kyticu kvetov. Ako si zlepšiť náladu rýchlo a spoľahlivo?

Vyskáčte alebo vybite to

Máte pocit, že vás od zlosti roztrhne? Vezmite švihadlo a začnite skákať, alebo aspoň poskakujte namieste. V prípade, že máte k dispozícii boxovacie vrece, využite to. Týmto spôsobom znížite v tele hladinu stresových hormónov a, naopak, začnú sa vyplavovať hormóny šťastia a dobrej nálady.

Vdychujte vône

Vône majú úžasnú moc. Dokážu eliminovať negatívne emócie. Ak na vás v tomto smere fungujú, noste v kabelke pomarančový alebo levanduľový olej. Oba upokojujú, znižujú stavy úzkosti a zlepšujú náladu. Zopár kvapiek si nakvapkajte na papierový obrúsok a zhlboka dýchajte.

Vnímajte krásu kvetov

Zelená má priaznivý vplyv na psychiku. Využite to! Choďte na miesto, kde je veľa zelene. Ak sú navyše rastliny rozkvitnuté, je to bonus navyše. Nemáte ich k dispozícii? Zájdite do kvetinárstva a kúpte si kyticu veselých tulipánov alebo kvet v črepníku, ktorý vám bude robiť spoločnosť na stole v kancelárii po dlhý čas.

Preneste sa do prítomnosti prostredníctvom dychu

Zopár vedomých nádychov a výdychov „do brucha“ nielen okysličí vaše telo, ale prenesie vás do prítomnosti. Budete vnímať len tu a teraz. Vďaka tomu sa vám zlepší nálada.

Ďakujte

Nie je ľahké venovať sa rituálu vďačnosti, keď vás ide rozhodiť. Napriek tomu to skúste. Vezmite si papier a vyjadrite svoju vďačnosť za všetkých a všetko, pretože nie sú samozrejmosťou.

Utiahnite sa do ticha

Niekoľko minút strávených osamote a v tichu dokáže urobiť malý zázrak na počkanie. Zatvorte sa napríklad v kúpeľni, pokojne si sadnite a zhlboka dýchajte.

Zbavte sa neporiadku

V práci poupratujte stôl. Doma sa pustite do odpratávania neporiadku z kuchynského drezu. V priebehu niekoľkých minút presmerujete svoje myšlienky na aktivitu, ktorú robíte a budete sa cítiť pokojnejšie.

Nechajte sa pohladiť slnečnými lúčmi

Vyjdite von z kancelárie na terasu, sadnite si a nechajte slnečné lúče, nech vás pohladia. Slnečné svetlo má pozitívne účinky aj na náladu. Využite to vtedy, keď nemáte k dispozícii žiadny iný spôsob, ako sa rýchlo upokojiť.
Mirka