Ako si urobiť domácu údenú hovädziu šunku
Aj Vám sa vôňa domácej údenej šunky spája s detskými časmi počas veľkonočného obdobia? Najlepšie chutila tradične doma urobená a vyúdená šunka, ktorú nám neskôr mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom. Pripomeňte si slovenskú tradíciu a pripravte si aj vy svoju domácu šunku. Jednoducho podľa receptu Petra Dudáša, šéfkuchára hotela Crowne Plaza Bratislava. Ak by ste sa neodhodlali si šunku pripraviť sami, príďte sa inšpirovať a ochutnať ju priamo do hotelovej reštaurácie Fresh!, kde Vám ju pripraví v rámci nového sezónneho menu.
Postup prípravy:
Jemne údená domáca hovädzia šunka
Falošnú sviečkovú odblaníme. Pripravíme si marinádu, na ktorú potrebujeme údenú soľ, olej, celé čierne korenie, čerstvý tymian, kryštálový cukor, bobkový list a cesnak. Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme. Hotovú marinádu natrieme na falošnú sviečkovú. Vložíme do vákuového vrecka a odstránime z neho vzduch. Necháme odležať v chlade približne 4 až 6 dní. Potom falošnú sviečkovú vyberieme z vákuového balenia a zaúdime pomocou bukových pilín. Necháme údiť v studenom dyme približne 3 až 4 hodiny. Po jemnom zaúdení dáme piecť pri 60°C na 4 hodiny do vyhriatej rúry.
Pyré z cíceru a červenej repy
Cícer a cviklu si uvaríme do mäkka. Cviklu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vychladené dáme do nádoby spolu s cícerom, olivovým olejom a čerstvým koriandrom. Pomocou tyčového mixéra vymiešame do hladkej pasty. Dochutíme soľou a čiernym mletým korením.