Ako si udržať stabilnú váhu počas vianočných sviatkov?

Vianoce tu máme za pár týždňov. O Vianociach je všeobecne známe, že patria medzi obdobia, kedy sa prejedáme, nehýbeme sa a leňošíme. Potom sa len márne chytáme za hlavu a pozeráme na ručičku na váhe, ktorá ukazuje úplne iné hodnoty ako pred sviatkami. Ak nechcete ostať po sviatkoch šokované, dodržiavajte určité pravidlá, vďaka ktorým sa vám podarí udržať si stabilnú váhu aj napriek sviatkom, cez ktoré sa najviac priberá.

Skočte na plaváreň

Plávanie nie je síce šport, ktorý môžete počas zimy vykonávať vonku. Ponúka však fantastické riešenie, ako sa vysporiadať s nadbytočnými kilogramami na bruchu. Ak si raz týždenne zájdete na krytú plaváreň zaplávať, uvidíte, že takýto pravidelný tréning vám vypracuje brušné svaly a zabráni tuku, aby sa vám v týchto partiách ukladal. Jednoducho – ak budete plávať, nepriberiete.

Nesmiete sa prejedať

Za azda najdôležitejší krok považujeme zmenu stravovacích návykov. Bez zmeny stravovacích návykov si môžete len ťažko udržať stabilnú váhu. Odporúčame vám počas obdobia sviatkov raňajkovať striedmo. Raňajkujte skôr ovsené kaše, jogurty alebo ovocie. Koláčom sa veľkým oblúkom vyhýbajte, pretože práve oni sú zodpovedné za to, že vaša váha nie je taká, ako predtým. Samozrejme, že jeden - dva malé koláče si môže dať. Nie však plnú misku. Aby sa vám váha udržala v optimálnych hodnotách, je dôležité, aby ste jedli častejšie, zdravšie a neprepchávali sa navečer.

Skúste cvičiť aj doma

Počas sviatkov majú fitness centrá obmedzené otváracie hodiny. Využite čas cez sviatky práve na spevnenie svalstva a odstráňte nadbytočný tuk, ktorý vás obmedzuje pri pohybe. Ženy najčastejšie nakupujú činky pre ženy, pretože nezavadzajú a dajú sa schovať prakticky všade – pod posteľ, pod sedačku atď.

Dávajte si však pozor. Akonáhle nebudete mať naštudované základné informácie o tom, ako cvičiť s činkami, radšej sa do toho nepúšťajte, pretože by ste mohli ohroziť zdravie vašej chrbtice. Jeden nesprávny pohyb by mohol spôsobiť fatálne následky. Cvičenie s činkami nie je životu nebezpečné. Vyžaduje si však základné know-how. Upozorňujeme, že cvičiť bez veľkosťou vhodného fitness opasku radšej ani neskúšajte. Fitness opasok totižto ochraňuje zdravie vašej chrbtice.

Aby ste zvládli cvičenie s činkami na 100%, dodržiavajte konkrétne cviky z návodov na internete. Ak si naložíte priveľmi ťažké závažie, neočakávajte, že ho hneď na prvý raz zdvihnete. Najmä ženy by to nemali preháňať. Treba si uvedomiť, že ženy nezvládnu zdvihnúť také činkové závažia ako muži.