Ako si udržať pitný režim aj počas chladnejších dní?

Horúce letné dni nás priam nabádajú k tomu, aby sme dopĺňali tekutiny. Pravidelne sa hlási pocit smädu a mnohí z nás sú zvyknutí mať stále poruke fľašu s vodou.

No keď teplé a slnečné počasie pominie, zrazu zabúdame na dostatočný pitný režim. Môže za  to aj zriedkavejší pocit smädu.

Dostatok tekutín je však dôležitý pre správne fungovanie celého organizmu, aj pre silný imunitný systém.

Tu je niekoľko tipov, ako si udržať dostatočný pitný režim aj v chladnejších mesiacoch.

Hneď ráno pohár vody

Je dobrým zvykom začať každé ráno vypitím pohára vody. Pomôže nám to naštartovať metabolizmus a doplniť tekutiny po noci. Ak vám čistá voda nechutí, dajte si ráno šálku ovocného alebo bylinkového čaju.

Miesto studených nápojov teplé

V chladnejších mesiacoch mnohým ľuďom nechutí studená voda a všeobecne studené nápoje tak ako v lete. Ak je to aj váš prípad, skúste miesto studených tekutín piť teplé čaje alebo vodu izbovej teploty. Takáto voda je navyše lepšia aj pre podporu trávenia, pri problémoch s citlivými zubami alebo pri  prechladnutí.

                                                                   Zdroj: freepik.com

K chladným mesiacom neodmysliteľne patria aj čaje. Pre doplnenie tekutín sú vhodné hlavne bylinkové a ovocné čaje, ale nemali by byť hlavným zdrojom tekutín počas dňa. Niektoré druhy čajov navyše obsahujú kofeín.

Ak vám chutia horúce nápoje, skúste na jeseň a v zime niekoľko šálok čaju vymeniť za horúcu vodu s citrónom a medom.

Pomôže aj telefón

Veľkou pomôckou pre tých, ktorým sa nedarí dodržiavať na jeseň dostatočný prísun tekutín, môže byť mobilná aplikácia. Postará sa o to, aby sme mali prehľad o našom dennom pitnom režime a ľahko si tiež nastavíme pripomienky, ktoré nám oznámia, že je čas dať si pohár vody.

Viac ovocia a zeleniny

Ďalší tip, ktorý nám pomôže k dostatočne hydratácii aj počas jesene a zimy, je konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny. Ovocie a zelenina sú zásobárňou vody, ale aj výživných látok, takže nám nielen pomôžu dodržiavať pitný režim, navyše dodajú telu aj kopec ďalších cenných živín.

Pozor na príjem kofeínu

Káva a rôzne kávové nápoje sú počas chladných mesiacov veľmi obľúbené a je ťažké im odolať. Je však lepšie strážiť si príjem kávy, respektíve ho obmedziť. Tento obľúbený nápoj sa považuje za diuretikum - látku, ktorá stimuluje obličky, aby produkovali viac moču a vedie k nadmerným stratám tekutín. To sa, samozrejme, nestane po jednej šálke kávy, no ak prijímate viac kofeínu, môže to negatívne vplývať na hydratáciu organizmu.

Fľaša s vodou vždy poruke

Pre podporu pitného režimu je dobré mať vždy poruke fľašu s vodou. Nech ideme kamkoľvek, mali by sme sa uistiť, že si so sebou berieme aj vodu. Mať nápoje na očiach znamená, že po nich automaticky siahneme hneď, ako pocítime hlad. Ide o fakt, ktorý naozaj funguje.

                                                            Zdroj: freepik.com

Vývary a polievky

V neposlednom rade si k dostatočnej hydratácii počas jesene môžeme pomôcť aj konzumáciou polievok. Tie nielen podporia náš pitný režim, ale zásobia telo potrebnými živinami. Ak vám v lete polievky nechutia, chladnejšie mesiace môžu byť ideálnym obdobím na zaradenie tohto jedla do jedálnička.

Koľko tekutín treba piť na jeseň?

Táto otázka nemá jednoznačnú odpoveď. Zhruba možno rátať s potrebou 2-3 litrov tekutín denne u dospelého človeka. Konkrétna potreba tekutín však závisí od intenzity cvičenia, potenia, teploty vzduchu, vlhkosti, slnečného žiarenia i od hmotnosti človeka. Čím je teplejšie a čím dlhšie alebo intenzívnejšie sa hýbeme, tým viac budeme potrebovať piť.

Snažme sa však dopĺňať tekutiny pravidelne počas celého dňa a nečakať na pocit smädu - ten je už totiž signálom miernej dehydratácie.

 

 

Zdroj foto: freepik.com