Ako si udržať mladosť dlhšie?

Večná mladosť, zastavenie starnutia či zdravie pevné ako skala do vysokého veku. To by sme si priali snáď všetci. Bohužiaľ, nie je to možné. Napriek tomu existujú recepty na to, ako starnutie spomaliť, udržať si mladosť a sviežosť dlhšie. Ako na to?

Žite pozitívne!
Pozitívna energia je vo svete, plnom stresu a zhonu, veľmi dôležitá. Človek, ktorý sa usmieva a šíri okolo seba pozitívnu energiu, je šťastnejší a zdravší ako ten, ktorý na všetko hundre, je neustále smutný a deprimovaný. Vo svete sa objavil nejeden prípad, ktorý potvrdil, že pozitívne myslenie má veľkú moc.
Ak pociťujete hnev, úzkosť, depresiu či dokonca nenávisť, znižujete kvalitu svojho života a dokonca si ho vedome (či nevedome) skracujete. Len si predstavte človeka večne vynervovaného a zamračeného a, naopak, človeka usmiateho a vnútorne vyrovnaného. Ktorý z nich má väčšiu šancu dlhšie a kvalitnejšie žiť? Endorfíny, takzvané hormóny šťastia, dokážu predlžovať život. Hoci sa zo dňa na deň nedá stať optimistom, možno na tom pracovať. Začnite už od maličkostí. Uvedomte si, že dnešný deň, práve táto chvíľa, sa už nikdy nezopakujú. Prežijete ich radšej v pokoji a radosti, alebo sa budete rozčuľovať? Vždy si môžete vybrať, bez ohľadu na vonkajšie okolnosti. Všetko závisí od vášho vnútorného postoja.

Stretávajte sa s priateľmi a rodinou
Vzťahy sú základ a dnes to platí viac, ako inokedy. Je veľmi dôležité mať vo svojej blízkosti ľudí, na ktorých sa môžete spoľahnúť a viete, že vás podržia v každej situácii. Iba so správnymi ľuďmi okolo vás môžete prežiť plnohodnotný život. Obklopujte sa naozajstnými priateľmi, nebojte sa dávať. Kto dáva, aj dostane. Rodina a priatelia sú to najlepšie, čo človek má.

Aj životospráva je dôležitá
Strava je základ. Hoci je v dnešnej uponáhľanej dobe náročné stravovať sa zdravo, ide to. Začnite postupne a hlavne s rozumom. Ľudia, ktorí prešli na zdravú stravu, vyhlasujú, že sa cítia (a vyzerajú) neporovnateľne lepšie. Na začiatok začnite konzumovať viac zeleniny, ovocia, strukovín, celozrnných obilnín, obmedzte mastné a presolené jedlá, údeniny, rafinované cukry. Ak v zdravej strave zotrváte, po čase vám nezdravé jedlá jednoducho prestanú chutiť.

Stop alkoholickým nápojom a cigaretám
Všimli ste si niekedy tvár alkoholika? Je opuchnutá, prepadnutá a bez života. Veľakrát tipujeme takémuto človeku oveľa viac rokov, ako v skutočnosti má. Prílišné pitie alkoholu neprospieva ľudskému organizmu a ani kráse. Tak isto je to aj s fajčením.

Pohyb! Pohyb! Pohyb!
Šport je veľmi dôležitý. V dnešnej dobe je k dispozícii pestrá paleta športov, čiže vybrať si môže naozaj každý. Zvoľte si pohybovú aktivitu, ktorá vás bude vnútorne napĺňať. Ak máte radi vodu, začnite plávať. Ak ste radi medzi ľuďmi, tak si vyberte nejaký z kolektívnych športov (joga, pilates, port de bras, piloxing).

Starajte sa o svoju pleť!
Ak sa o pleť poctivo staráte, odvďačí sa vám svojím vzhľadom. Používajte kvalitné kozmetické prípravky. Nebojte sa vyskúšať aj domácu kozmetiku, zabezpečte pleti dostatočný prísun tekutín, udržujte jej elasticitu a nezanedbávajte každodennú starostlivosť a čistenie pleti.

-m-