Ako si udržať krásnu a vždy čistú kuchyňu?

Kuchyňa je miestnosť, v ktorej sa stretáva celá rodina, aby ochutnala jedlo, ktoré sa momentálne varí, pripravuje. Je to priestor, kde jednoducho aj keď nechceme, narobíme neporiadok len tým, že chystáme jedlo. Čo ale musíte urobiť pre to, aby bola vaša kuchyňa ukážková aj pri a po príprave chutného jedla?

Umývanie dresu a kuchynskej linky

Pri príprave jedla si akosi zabúdame nachystať miesto, kde budeme dané jedlo pripravovať. Pult alebo kuchynskú linku si predtým, ako budete jedlo chystať, dôkladne poumývajte. Nie však chemikáliou, postačí aj čistou vodou. Nezabúdajte si ho riadne vysušiť, lebo napríklad drevená doska, na ktorej budete pripravovať cesto, by sa veru nepotešila. Po príprave si priestor taktiež vyumývajte a vysušte. Dávajte si však aj pozor na miesta pod a za riadom, ktorý máte vyložený na kuchynskej linke. Aj tam sa môžu objaviť zvyšky jedla alebo samotné suroviny, ktoré ste používali.
Kuchynský dres, ale aj linku čistite výhradne len citrónom – najlepšie citrónovou kôrou. Vyhnete sa chemikáliám, ktoré by vám ľahko pri čistení mohli kvapnúť na koberec pri kuchynskej linke.

Triedenie odpadu

Ak vám pri príprave jedla ostanú zvyšky, nehádžte ich medzi plasty a papier v smetnom koši. Ak bývate na dome a máte záhradu, nosievajte ich počas prípravy, alebo aj po nej na kompostovisko. Je to biologický odpad, ktorý dokonale využijete. Keby ste tento odpad hádzali medzi ostatné smeti a smeti nevynášali každý deň, zacítili by ste nepríjemný zápach, ktorý by určite nebol príjemný najmä ak by k vám prišla návšteva. Mohli by ste mať ten najkrajší sektorový nábytok v byte, ale ani to by vám nepomohlo, ak by ste mali v byte naozaj neznesiteľný zápach.

Omrvinky

Pri konzumácii jedla si dávajte pozor, aby vám jedlo nespadlo na zem alebo na prestretý bledý behúň na stole. Viete si predstaviť tú situáciu, že si pozvete k sebe kamarátku a pri pití kávy, ktorú ste jej pripravili, sa jej na rukávy trička prilepia zvyšky včerajšej večere?