Ako si udržať kondičku aj v zime

Celé leto ste športovali a ste na svoju tvrdo vybojovanú kondičku naozaj hrdé. A teraz by ste mali všetko zahodiť? Neprestávajte na sebe makať len kvôli tomu, že je zima, pokračovať sa dá aj ďalej. Neustále udržiavanie sa vo forme je najlepšie riešenie ako bojovať proti zimnému naberaniu kilogramov. Spomeňte si na všetko to úsilie, ktoré ste do toho v lete dali a na to, ako dobre ste sa cítili. Mnoho ľudí považuje chladné počasie za výhovorku, ako sa zabaliť do teplej deky a zostať v pohodlí domova. Veď veľké kabáty a šály, ktoré zakrývajú každý centimeter tela nás k pohybu veľmi nemotivujú. Ale aj v zime sa dá nájsť pre každého vhodný šport. Či už sa zapotíte pri indoorových aktivitách, alebo sa prevetráte niekde v prírode.


Zmeňte obvyklú rutinu
Ak pravidelne športujete, využite zmenu počasia ako čas vyskúšať niečo nové a zmeniť obvyklé cvičebné metódy. Zimu môžete prežiť v najbližšom štúdiu jógy alebo s osobným trénerom vo fitku. Ak ste zvyknuté ísť cvičiť večer po práci, skúste to teraz ráno. V zimnom období, keď sa skôr stmieva, je väčšia pravdepodobnosť, že sa vám nebude chcieť ísť cvičiť, pretože ste viac unavená alebo ste zostali stáť niekde v zápche kvôli zlému počasiu. Keď si zacvičíte ráno, večer po práci si môžete s pokojným svedomím sadnúť na gauč a pozerať televíziu.

Indoor to istí
Cvičenie v posilňovni je príjemné a účinné a navyše sme v teple. A je to skvelá šanca zobrať so sebou kamarátku, s ktorou cez leto nemáte možnosť stráviť viac času. Každá sme iný typ. Niekto rád cvičí sám, iný v spoločnosti druhých. Cvičenie vo dvojici býva často zábavnejšie a taktiež povzbudzujúce. Posilňovňu môžete striedať s plavárňou. Alternatívou môžu byť skupinové pohybové aktivity a športy ako napríklad aerobic, zumba, joga. Vybehať sa môžete aj pri basketbale či volejbale.

Skúste zimné športy
Nadšencov zimných športov neohrozia vírusové ochorenia. Pohybom na čerstvom vzduchu posilnia kardiovaskulárny systém, spália kalórie a zabezpečia maximálny príval hormónov šťastia.
Zimné počasie ponúka celú škálu zábavných aktivít, do ktorých môžete zapojiť celú rodinu.
Korčuľovanie je ideálnym športom pre všetkých, ktorí chcú zostať fit a byť v kondícii bez prílišného zaťažovania kĺbov. Je to veľmi vhodná aktivita, ak chcete schudnúť či posilniť svalstvo dolných končatín a vyformovať ramená. Lyžovanie je náročnejšie na obratnosť, koordináciu a rovnováhu. Za hodinu lyžovania dokážete spáliť okolo 500 kalórií. Bežkovanie sa v poslednom čase opäť dostáva do módy. Zapája do pohybu hornú i dolnú časť tela, vďaka čomu je precvičená široká škála svalov. Pokladá sa za aeróbnu aktivitu, ktorá zlepšuje činnosť srdca, pľúc a spaľuje nadobudnuté vianočné kalórie. Spálite pri ňom za hodinu približne 700 kalórií.

Vrstvite
Ak chcete pokračovať v bežeckých tréningoch aj cez zimu, je dôležité sa na to dobre pripraviť.
Studený vzduch môže spôsobovať dýchacie problémy. Oblečte si na seba viacero vrstiev oblečenia, ktoré dobre sajú pot a dajú sa jednoducho vyzliekať. Nezabúdajte ani na opaľovacie prípravky ak ste celý deň na lyžiach, keďže aj sneh odráža slnečné lúče.

Investujte do fitness DVD
Ak naozaj nemáte náladu obliecť na seba niekoľko mikín a búnd a ísť behať po ľadovom vzduchu, kúpte si DVD s cvičebným programom. DVD urobí z cvičenia aktivitu v ktoromkoľvek čase alebo ročnom období. Nájdite si taký typ cvičenia, ktoré sa bude najlepšie hodiť k vášmu životnému štýlu. Ak máte doma limitovaný priestor, zacvičte si jogu alebo pilates. Ak máte doma viac priestoru, potom vyskúšajte zumbu alebo iné kardio cvičenia.


Čím lepšiu kondičku máte, tým menšia je pravdepodobnosť, že počas zimy ochoriete. Neprestávajte sa teda hýbať a zdravo sa stravujte. Vymýšľajte stále niečo nové a neprestávajte len preto, že padá sneh alebo prší.

Autor: Janka Radimáková