Ako si udržať kondíciu v každom veku?

Keď máme štyridsiatku na krku, naše telo už nefunguje tak, ako keď sme oslávili čerstvých dvadsať. Spomalený metabolizmus a ukladajúce sa kilečká nás s pribúdajúcim vekom čoraz viac prenasledujú. Pri športe si musíme dávať pozor a aj tak nepodáme taký výkon, ako si predstavujeme. Nič však nie je nemožné, len musíme vedieť, ako správne na to a prihliadať pri tom na svoj vek.


20 +
V tomto veku sa snáď cítime najlepšie. Naše telo poslúcha nielen pri športe, ale aj pokožka, vlasy a nechty sú takmer bezchybné. V prípade zranení sa rýchlo uzdravujeme, regenerujeme. S pribúdajúcim vekom táto schopnosť pomaly odchádza. Tento vek je ideálnym na vypestovanie si športových návykov. V športe sa nemusíme obmedzovať, vhodné sú kardio aktivity aj posilňovanie. Hlavne sa zamerajme na niečo, čo nás bude baviť a v čom aj vytrváme. Samozrejme, dôkladná regenerácia je nutná.

30+
Po 35 roku života začíname s biologickým starnutím. Metabolizmus je pomalší, ukladá sa nám v tele tuk viac, ako sme zvyknutí. Zabudnime na večerné vyjedanie potravín z chladničky. Hoci v tomto veku máme ešte stále dosť síl, aby sme to športom odbúrali a udržiavali nad všetkým kontrolu. Výhovorky na prácu či rodinu odložme bokom. Je veľmi dôležitá pravidelnosť. Zabudnime na jednorázové cvičenia, pri ktorých sa odrovnáme svalovicou. Nevynechávajme kardio aktivitu ani posilňovanie, pretože s pribúdajúcim vekom koža viac ochabuje. Pokojne navštívme cvičenia jogy alebo pilatesu, nielen že si dáme poriadne do tela, ale navyše sa uvoľníme od každodenného stresu.

40+
V tomto veku sa ženy pomaly dostávajú do obdobia pred menopauzou a to je spojené aj s hormonálnymi výkyvmi. Prichádzajú návaly horúčavy, nepravidelná menštruácia a starnutie pokožky. To nikomu na nálade nepridá. Ani v tomto veku sa však nemusíme vzdať obľúbeného športu, ale zvoľme taký, ktorý ušetrí naše kĺby. V tomto veku sa už ťažšie zotavujeme po fyzickej námahe, preto k tomu športovanie prispôsobme. Namiesto činiek použime vlastnú váhu tela a beh vymeňme za rýchlejšiu chôdzu alebo bicykel.

50+
V päťdesiatom roku života sa náš organizmus dostáva do inej životnej etapy. Menštruácia je pravdepodobne ukončená a hormonálne výkyvy ustálené. Aby sme nastolili vnútornú rovnováhu, pomôžu cvičenia jogy. Snažme sa v tomto veku si viac užívať a menej sa naháňať. Robili sme to doteraz...

Autor: Andrea Zummerová