Ako si spraviť každý deň krajším

Kto by nechcel mať každý deň pekný, veselý a príjemný. Prinášame vám niekoľko tipov, ako si k tomu dopomôcť. Verte alebo nie, predovšetkým záleží na vás, ako ku všetkému pristupujete. Inšpirujte sa našimi radami - za výsledok vám ručíme!

Recept na všetko: Dobrá nálada
K optimistickej nálade patrí tešenie sa z maličkostí: Je pekné počasie? Dám si dnes na obed svoj obľúbený dezertík? Je šéf celý deň mimo kancelárie? Všetko, čo vás aspoň trošku poteší alebo rozosmeje je skvelé a užívajte si to. Vyhýbajte sa situáciám, ktoré vo vás vyvolávajú nervozitu a stres. Pokiaľ sa to nedá, snažte sa nájsť na vzniknutej situáci vždy niečo pozitívne, hovorí sa predsa, že nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie ...tak sa tým riaďte.

Dôležitý je spánok
Najlepším základom pre správny začiatok každého dňa je dobrý spánok. Tomu, že sa zobudíte "dolámaný" alebo ešte viac ospalý ako minulý večer, môžete predchádzať viacerými spôsobmi. Pred každým spánkom si poriadne vyvetrajte izbu, eliminujte zdroje svetla, ktoré môžu pôsobiť rušivo a pokiaľ nie ste spokojný so svojim vankúšom, neváhajte ani chvíľu a ihneď ho vymente. Dôležité je vaše pohodlie. Nepodceňujte ani dĺžku spánku, podľa odborníkov by sme si mali dopriať 7 až 8 hodín spánku denne.

Vyhraďte si čas pre rannú rozcvičku
Každé ráno odporúčame začať krátkou rozcvičkou. Dôkladne si ponaťahujte si všetky končatiny a pokiaľ máte sedavé zamestnanie, zvlášt sa povenujte sa aj chrbtici. Vymyslite si sériu niekoľkých cvikov, ktoré vám zaberú 10 - 15 minút. Pokiaľ nemáte fantáziu, na internete nájdete kopec inšpirácie a určite si nájdete cviky, ktoré vám budú vyhovovať. Okrem toho, že robíte niečo pre svoje zdravie, si rozcvičkou aj zlepšíte náladu. Veď už hneď zrána bude mať dôvod byť na seba hrdý!

"Glog glog" a "ham ham"
Dodržiavanie pitného režimu vám zabezpečí pocit sviežosti počas celého dňa. Vo všeobecnosi platí, že by ste mali vypiť 2 litre tekutín denne (pre letné obdobie vynásobne dvojkou alebo trojkou). Samozrejme záleží aj na tom, čo pijete. Najlepšie spravíte, ak svoj nápojový lístok zostavíte z čistej vody, minerálky bohatej na sodík, nesladeného čaju, prípadne vodou riedenou stopercentným ovocným džúsom. Jedálniček by mal obsahovať veľa ovocia a zeleniny, pričom ovocie odporúčame konzumovať skôr v doobedných hodinách, nakoľko ide o výdatný zdroj sacharidov. Vyprážaným jedlám dajte červenú.

Odreagujte sa od starostí
Každý deň si doprajte zaslúžený relax. Pri odpočinku nemusíte byť sami, skrátka si vyhraďte čas, kedy oddychujete a cítite sa príjemne. Či už sledujete zaujímavý film v televízii, čítate obľúbenú knižku alebo sa vyberiete von s priateľmi. Vaše telo i myseľ sa potrebujú odreagovať od každodenných starostí doma i v praci a práve toto je spôsob, ako na to. Výborným relaxom je šport. Vybíjate pri ňom nahromadenú negatívnu energiu a robíte tak niečo pre svoje zdravie

Posledná rada na záver: S úsmevom ide všetko ľahšie!

Janka Radimáková