Ako si poradiť s vysokým krvným tlakom?
Liečba vysokého krvného tlaku patrí do rúk lekára. Je potrebné, aby pacient dodržiaval odporúčania odborníka a snažil sa zmeniť zaužívaný životný štýl k lepšiemu. Čoho sa vyvarovať? A čo, naopak, treba začať robiť?
Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice i ďalších chorôb. Preto ho netreba brať na ľahkú váhu a urobiť potrebné opatrenia v životospráve.
Ako začať?
* Doplňte do jedálnička potraviny bohaté na omega-6 (slnečnicové semienka, sezam) a omega-3 nenasýtené mastné kyseliny (ryby, ľanový olej, vlašské orechy).
* Ak konzumujete vysoké množstvo kofeínu v káve či energetických nápojoch, snažte sa jeho dávky redukovať napríklad pitím kávy so zníženým množstvom kofeínu a pod.
* Veľká časť ľudskej populácie trpí nedostatkom vitamínu D, ktorý má vplyv na úroveň krvného tlaku. Vitamín D si dokáže ľudské telo samo vyprodukovať pomocou slnečného žiarenia, preto je potrebné tráviť dostatok času na čerstvom vzduchu.
* Naučte sa zvládať stres. Nie je to jednoduché, ale pre zníženie vysokého krvného tlaku dôležité. Pomôcť môže šport, relaxácia či dychové cvičenia.
* Jedzte vyváženú stravu bohatú na vitamíny C, E, vápnik, horčík, ale aj draslík, ktorý má schopnosť eliminovať negatívne účinky sodíka. Vyhýbajte sa slaným, tučným, mastným, vyprážaným, konzervovaným a priemyselne spracovaným jedlám.
* Ak trpíte nadváhou alebo obezitou, snažte sa s touto skutočnosťou niečo robiť. Za vysokorizikový pre vznik vysokého krvného tlaku sa považuje obvod pása u mužov väčší ako 102 cm, u žien viac ako 89 cm.
* Dôležitý je pravidelný pohyb minimálne 5-krát týždenne po dobu 30 minút. Vhodné sú chôdza, jogging, jazda na bicykli, plávanie či beh.
* Vysoký krvný tlak zhoršuje aj fajčenie a pitie alkoholu, ktorým sa treba vyhýbať.
* Snažte sa obmedziť aj konzumáciu rýchlych sacharidov, teda bieleho cukru a múky. Biely cukor môžete nahradiť napríklad stéviou, bielu ryžu celozrnnou alebo pohánkou či špaldou.
Ktoré potraviny by nemali v jedálničku chýbať?
V prvom rade treba v jedálničku uprednostňovať prirodzenú stravu a zvoliť vhodný spôsob prípravy pokrmov. V jedálnom lístku by nemali chýbať jablká, jahody, kapusta, špargľa, cesnak, cibuľa, bobuľové ovocie, zázvor či brokolica. Dôležitú úlohu tiež zohrávajú celozrnné obilniny a avokádo.
Hoci je avokádo pomerne kalorické, obsahuje slušné množstvo draslíka, ktorý je pri riešení problémov s krvným tlakom dôležitý. Okrem neho sa odporúča konzumovať aj mliečne výrobky, ktoré sú zdrojom vápnika. A dopriať si tiež môžete kvalitnú tmavú čokoládu plnú antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom.
-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, digitalart