Ako si poradiť s pálením záhy?

Pálenie záhy nie je, rozhodne, nič príjemné. Môže ho spôsobovať viacero faktorov, preto je vhodné pri pretrvávajúcich problémoch vyhľadať lekára, aby vylúčil závažnejšiu príčinu. Okrem toho môžete vyskúšať niekoľko domácich tipov, ktoré vám určite neublížia.
 
Zistite, čo vaše problémy spôsobuje...

Pálenie záhy najčastejšie vzniká po skonzumovaní určitých potravín. Keď zistíte, ktoré jedlá či nápoje vám nerobia dobre, vylúčte ich z jedálnička (aj keď to spočiatku nebude ľahké, lebo ich máte veľmi radi). Môže ísť o konzumáciu alkoholu, kofeínové nápoje, ale aj citrusy alebo čokoládu. Pálenie záhy môže byť aj dôsledkom fajčenia.

Čo ešte pomáha?

Podľa odborníkov pálenie záhy podporuje aj nepravidelná strava a konzumácia veľkých dávok potravín, ktoré stimulujú vylučovanie žalúdočných kyselín. Ak máte vo zvyku (najmä cez víkend) „hodiť si po výdatnom nedeľnom obede šlofíka“, nerobte to. Platí to aj pre večerné jedenie, najedzte sa maximálne dve hodiny pred plánovaným spánkom.

Za nadmerné vylučovanie kyselín môže byť zodpovedný aj stres. Možno je to aj váš prípad. Snažte sa primerane relaxovať a naučiť sa zvládať záťažové obdobia, napríklad formou športovej aktivity alebo praktizovaním ľubovoľného koníčka.

Zdroj: pixabay.com

Prírodní pomocníci a pálenie záhy

Azda najbežnejším pomocníkom, po ktorom siahneme pri pálení záhy, je sóda bikarbóna. Táto metóda má svoje výhody i nevýhody, lebo pomáha s nadúvaním. Na druhej strane môže pálenie záhy ešte zhoršiť, preto je dobré jej účinky vyskúšať.

Schopnosťou neutralizovať žalúdočné kyseliny disponuje aj harmanček. Kamilkový čaj vám urobí veľmi dobre. Za vyskúšanie stoja aj banány, zázvor alebo aloe vera. Z korením môže byť užitočná kurkuma, ktorá podporuje trávenie. Upokojujúcimi účinkami na žalúdok disponuje aj jablčný ocot.

(-de-)