Ako sa zbaviť emocionálnej závislosti?

Láska a závislosť. To ani zďaleka nie je to isté. Láska je dar. Snaha urobiť druhého šťastným aj za cenu odriekania. Milovať a byť milovaný. A čo emocionálna závislosť? V podstate ide o stav, keď sa človek snaží nájsť pocit vnútorného naplnenia (šťastia) v niečom, čo pochádza z vonkajšieho prostredia. V tomto prípade v partnerovi. Takýto človek zabúda, že šťastným a spokojným môže byť len vďaka sebe. A hlavne ubližuje sebe i druhým.

Ani najväčšia láska a poklady tohto sveta k vnútornému, dlhodobému a skutočnému naplneniu nevedú. Emocionálna závislosť v konečnom dôsledku prináša len večnú neistotu, pocity osamelosti a bezcennosti. Ako sa z pazúrov emocionálnej závislosti vymaniť a byť slobodným a naozaj šťastným?

Cesta spočíva v hľadaní seba samého a v nájdení zmyslu svojej existencie

S emočnou závislosťou je to podobné ako s akoukoľvek inou závislosťou. Čo „prinútilo“ alkoholika vydať sa na cestu závislosti? Strach a neistota? Pocit, že jeho život nemá zmysel? Samota? Neuvedomovanie si hodnoty toho, kto vlastne je a aké má poslanie? Tieto alebo podobné dôvody vedú aj ku vzniku emocionálnej závislosti. Tu sú rady, ako sa z jej bludného kruhu vymaniť:

Neutekajte sami pred sebou
Jednou z najčastejším príčin vzniku emocionálnej závislosti je strach byť sám. Sám so sebou. Človek sa snaží neustále pred sebou utekať. Závislosť je jedným zo spôsobov, ako nájsť oslobodenie. Človek hľadá niečo, čo ho pred týmito pocitmi a strachom uchráni, alebo ich aspoň zmierni. Neuvedomuje si, že všetko, čo potrebuje a hľadá vonku, v tomto prípade u svojho partnera, má vo svojom vnútri. Cesta oslobodenia je skrytá práve tam. Nikto a nič vás neurobí šťastnými a spokojnými, iba vy!

Viete, kto ste?
Človek, ktorý je citovo závislý, potrebuje ľudí, alebo veci, ktorí mu dávajú pocit bezpečia a istoty. Chýba mu vnútorné poznanie, kým on sám v skutočnosti vlastne je. Emocionálne závislí ľudia väčšinou vnímajú sami seba veľmi negatívne, a preto sa snažia bezpečie a istotu hľadať v niekom druhom. Zabúdajú na to, že zdroj ich istoty a bezpečia majú v sebe, vo svojom vnútri. V tomto prípade je nutné popracovať na svojom sebavedomí napríklad aj s pomocou odborníka.

Naučte sa robiť to, čo chcete vy
Prispôsobovanie a postupné „zabúdanie“ na to, kto som ja, čo vlastne chcem či čo rád robím. Aj to patrí k emocionálnej závislosti. Je mnoho príjemných vecí, ktoré ste predtým, ako ste do bludného kruhu emocionálnej závislosti padli, milovali. Knihy, hudba, cestovanie... Nemusíte ich zdieľať iba s partnerom. Nevynucujte si silou mocou jeho pozornosť. Naučte sa opäť spoznať čaro toho, keď človek „robí“ niečo sám.

Spoznajte svoju hodnotu
Ste na tomto svete preto, lebo máte nejaké poslanie. Každá jedna ľudská existencia má svoj zmysel. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, akú jedinečnú úlohu ste „zhora“ dostali? Ak momentálne zmysel svojho bytia nevidíte, je to len dočasné. Všetko, čo sa stalo, deje a stane má svoj význam. Nevidíte ho teraz? S odstupom času ho spoznáte.

-m-
Obrázok: freedigitalphotos.net, anankkml