Ako sa vyrovnať so starnutím?

S pribúdajúcimi rokmi si začne človek viac uvedomovať svoju zraniteľnosť. Badá na sebe, že po fyzickej a často aj psychickej stránke to nie je také, ako bývalo kedysi.

Uvedomuje si, že je náchylnejší na choroby a ani koncentrácia či celková výkonnosť nie sú tým, čím bývali. Pribúdajúce vrásky, spomalený metabolizmus., zhoršený zrak a nabaľujúce sa kilogramy tiež nepotešia. Ako sa so starnutím vyrovnať?

Starneme všetci bez rozdielu

V prvom rade si treba uvedomiť, že starnutie je nezvratný proces a starneme všetci bez rozdielu. Odlišný však môže byť spôsob, ako starnutie fyzicky a psychicky zvládame. Dobrou správou je, že mnohé sa dá ovplyvniť a to hlavne zdravým životným štýlom a pozitívnym prístupom k životu. Žiť zdravšie a myslieť pozitívnejšie možno začať aj v neskoršom veku. Napokon, mnohí ľudia sa v zrelom veku cítia lepšie, ako keď boli mladí.

Tipy, ako zvládnuť starnutie s gráciou

Ozdravte svoj jedálny lístok

Čakárne lekárov sú plné ľudí, ktorí trpia zdravotnými problémami. Niekedy sa stačí zadívať bližšie a zistíte, že mnohí z nich trpia nadváhou a obezitou. Lekári im často spolu s liekmi napríklad proti hypertenzii odporučia práve zdravší jedálny lístok. Stačí začať drobnosťami. Vzdať sa príliš ťažkých, mastných a slaných jedál, zbytočného cukru či polotovarov. Naopak, jesť viac zeleniny a ovocia.

Viac sa hýbte

Podľa odborníkov by sme mali v ideálnom prípade urobiť 10 000 krokov, čo predstavuje zhruba dĺžku 5 kilometrov. Nie vždy to je možné, ale aj 20-30 minút strávených na čerstvom vzduchu prospeje nielen telu, ale aj duši.

Trénujte svoj mozog

S pribúdajúcim vekom starne aj mozog, a preto ho treba trénovať. Namiesto pozerania televízie lúštite krížovky, hrajte vedomostné hry alebo pexeso. Zabavíte sa a hlavne podporíte kognitívne funkcie mozgu.

Stretávajte sa s ľuďmi

Ak máte deti, zrejme majú svoj život a už vás toľko nepotrebujú. Neseďte doma, ale radšej sa vyberte s manželom alebo kamarátkou do divadla, kina alebo na prechádzku. Poprípade sa začnite venovať niečomu, čo vás veľmi baví. Určite v blízkosti bydliska nájdete komunitu ľudí, ktorá má podobné záujmy.

Dbajte o to, ako vyzeráte

Každý človek je krásny bez ohľadu na vek. Preto nezanedbávajte starostlivosť o seba, doprajte si pravidelnú návštevu kaderníčky či kozmetičky. Čo sa týka oblečenia, zrejme preferujete pohodlnosť. To však neznamená, že by ste mali chodiť doma vo vyťahaných teplákoch a do práce v nohaviciach, ktoré vám vôbec nesedia.


-w-