Ako sa vyhnúť jesennej depresii

Možno to poznáte aj vy. Smutné nálady, pocity vyčerpanosti, strata koncentrácie a schopnosti sústrediť sa, či nedostatok energie, ktoré pociťujeme od začiatku októbra prakticky až do Vianoc, má na svedomí predovšetkým jesenné počasie. Svoje urobia aj skracujúce sa dni a s nimi spojený nedostatok svetla. Takmer každý z nás sa už s určitými formami jesennej depresie stretol. Netreba sa však vzdávať, existuje zopár osvedčených tipov, ako sa jesennej melanchólii vyhnúť.

 

  • Naplánujte si svoje aktivity

Čo zaručene zaberá, je naplánovanie si aktivít na celý deň. Práca, zábava, relax, spánok, priatelia. Vyznieva to možno smiešne, veď to predsa robíte stále, v tomto kritickom období roka je to však ešte dôležitejšie. Keď vás totiž prepadne pocit smútku, máte tu svoj „zoznam úloh“, ktorý vám hneď pripomenie, na čo sa máte tešiť. Dôležité je predovšetkým vyplniť si voľný čas. Prestavte nábytok, urobte si poriadok v šatníku, prečítajte si obľúbenú knihu ešte raz, pustite si obľúbenú hudbu, doprajte si kvalitný spánok. Cez víkend choďte s priateľkami na relaxačný pobyt, dohodnite si na večer stretnutie s ľuďmi, ktorých máte radi, choďte s kamarátkami tancovať. Neostávajte sami, zábava v kolektíve vám môže poriadne zdvihnúť náladu.

  • Rozhýbte sa

Pravidelný pohyb, aj keď minimálny, povzbudí krvný obeh, preberie pľúca, prevetrá hlavu a človek hneď uvidí veci inak. Pohyb je osvedčenou zbraňou proti negatívnej nálade a pocitom. Nemusíte sa trápiť v posilňovni, je na vás, či dáte prednosť joge, tancu alebo behu, stačí aj pravidelná prechádzka. Telesná aktivita je v každom prípade prospešná nielen pre telo, ale i pre psychiku, navyše budete mať dobrý pocit, že ste urobili niečo pre svoje zdravie.

  • Správna strava

Vyberte si jedlá, ktoré máte radi, odporúča sa predovšetkým ovocie, zelenina, chlieb, cestoviny, ryža, zemiaky. Proti depresii zaberá zvýšené množstvo vitamínov, hlavne skupiny B a magnézia, ktoré nájdete napríklad v banánoch, reďkovkách a v zelenej zelenine, ale aj v obilninách, strukovinách, vo vajciach, orechoch a rybách. Dobrým pomocníkom sú aj rôzne vitamínové preparáty, pretože niekedy ani pri najlepšej vôli nie sme schopní zjesť predpísaný počet kúskov ovocia denne. Dajte si čokoládu, tá je zaručeným prostriedkom na zlepšenie nálady. Vyhýbajte sa mastným a ťažkým jedlám. Priveľa tuku zaťažuje trávenie a ovplyvňuje aj psychiku. Obmedzte alkohol a kofeín. Menej soľte a používajte menej korenia.

  • Pozitívne myslenie

Snažte sa nájsť si každý deň niečo, čo vám urobí radosť, to je asi ten najlepší návod ako sa nestratiť v spleti negatívnych myšlienok a strachu. Hľadajte pozitíva v každodenných maličkostiach, ktorým obyčajne nevenujete veľa pozornosti. Niekedy aj to zlé, čo sa vám stalo, sa môže neskôr ukázať ako dobré.

Autor: Andrea Zummerová