Ako sa udržať v teple počas chladných zimných dní?
Nemáte radi zimu, pretože všade, kde ste, je vám chladno? Máte naplno pustené radiátory, no napriek tomu vás stále oziaba? S našimi radami vám bude teplejšie.
-
Oblečenie vrstvite
V mnohých z nás je stále silno zabudovaná predstava, že ak chceme byť v teple, musíme vyzerať ako snehuliaci. Nie je to pravda, oveľa dôležitejšie v tomto smere je oblečenie vrstviť. Jednoducho si dajte na seba viac tenších vrstiev.
-
Noste čiapku, rukavice a šál
Vlnené čiapky s brmbolcami, teplé rukavice a šál by nemali vo vašej zimnej výbave chýbať. Zahrejú a sú zároveň štýlovými módnymi doplnkami.
-
Pite viac teplých nápojov
V zimných mesiacoch je výborným spestrením pitného režimu čaj. Vyberte si taký, ktorý vyhovuje vašim chuťovým pohárikom. Výbornou voľbou je napríklad zázvorový. Schopnosť zahriať má aj kurkuma, čili či čierne korenie.
-
Buďte aktívny
Jedným z najlepších spôsobov, ako sa zahriať, je pohyb. V práci si doprajte chôdzu alebo strečing minimálne raz za hodinu, ideálne každých 30 minút.
-
Neprekurujte
Možno to bude znieť zvláštne, ale skúste svoje telo postupne otužovať tým, že znížite teplotu kúrenia. Začínajte pomaly a postupne. Napríklad v spálni je ideálna teplota na spanie 18 stupňov Celzia. Ak tam máte 25 stupňov, postupne teplotu znižujte o stupeň či dva.
-
Otužujte sa
Pokiaľ nemáte zdravotné problémy, s otužovaním v sprche môžete začať kedykoľvek počas roka. Najskôr si zistite všetky potrebné informácie a potom začnite. Ideálny čas na otužovanie je ráno po prebudení. Výborná je striedavá sprcha.
-
Doprajte si polievku
Ak počas teplejších mesiacov roka neholdujete polievkam, v zime to zmeňte. Slepačí či zeleninový vývar výborne zahrejú a telu dodajú množstvo prospešných látok.
-
Doplňte do jedálnička vitamíny skupiny B a železo
Studené končatiny môžu súvisieť s deficitom dôležitých živín v organizme. Najčastejšie ide o vitamíny skupiny B a železo. Vitamíny skupiny B sa nachádzajú, napríklad v celých zrnách, strukovinách, orechoch, semenách, mliečnych výrobkoch, hubách atď. Železo je zastúpené v mäse (kvôli vstrebateľnosti si ho dajte so zeleninou obsahujúcou vitamín C), zelenej listovej zelenine, strukovinách či trstinovej melase.
Mirka