Ako sa ráno naštartovať bez kávy?

Patríte medzi tých, ktorí si každé ráno doprajú niekoľko dúškov kávy a utekajú do práce?
Hoci káva v primeranom množstve nie je na škodu, existujú aj iné možnosti, ako sa ráno pozitívne naladiť do celého dňa a získať energiu.

  • 1. Miska ovsených vločiek

Ovsené vločky majú tú výhodu, že sú nielen zdravé, ale možno ich pripraviť na desiatky spôsobov. Výborne chutia s ovocím, orieškami, semiačkami alebo jogurtom. Sú skvelým jedlom na raňajky, pretože telu dodajú veľa energie, ktorá sa z nich uvoľňuje postupne. Teda nemusíte sa báť neovládateľného hladu, len čo prídete do práce. Navyše majú upokojujúce účinky.

  • 2. Banány

Banán je na raňajky stvorený preto, lebo pozitívne ovplyvňuje náladu a dodáva energiu. Ak máte problém s trávením a nemôžete ráno do seba nič dostať, skúste banán. Toto ovocie neutralizuje žalúdočné kyseliny a žalúdok zbytočne nezaťažuje. Navyše aminokyselina tryptofán vplýva na tvorbu serotonínu, ktorý má značný vplyv na psychické rozpoloženie.

  • 3. Pohánková kaša

Ďalším dobrým štartom do nového dňa je pohánková kaša získaná zomletím pohánky. Pohánku môžete zomlieť doma alebo v obchodoch kúpite aj hotové kaše. Výborne chutí na sladko i na slano. Obsahuje množstvo vlákniny, ktorá zasýti. Je zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších látok, ktoré organizmus počas náročného dňa ocení. S kašami môžete pokojne experimentovať. Zdravé a chutné sú aj kaše zo špaldy, pšena a iných celozrnných obilnín.

  • 4. Biely jogurt s ovocím a semiačkami

Kvalitný biely jogurt vám poskytne hlavne dostatok proteínov. Ovocie spolu so semiačkami je zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a ďalších látok. Nebojte sa popustiť uzdu fantázii a urobiť si raňajky podľa svojich predstáv.

  • 5. Celozrnné pečivo

Kvalitné celozrnné pečivo na raňajky zasýti a dodá energiu. Skombinujte ho napríklad so šunkou, syrom a zeleninou. Ak vás čaká naozaj náročný deň, nebojte sa ani sladkej verzie napríklad s medom a domácim maslom.

  • 6. Smoothies

Aktuálne sú smoothies veľmi populárne. Ak máte viac času, môžete si ich ráno pripraviť čerstvé. Alebo tak urobte večer, do rána vám v chladničke vydržia. Smoothies, ktoré obsahujú tie správne ingrediencie, sú výbornou náhradou tradičných raňajok.

Banánovo-jablkový smoothie
Na prípravu potrebujete 1 banán, štvrtinu avokáda a 1,5 polievkovej lyžice karobového prášku, ktorý zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. Známy je aj pod názvom „svätojánsky chlieb“. Využíva sa ako náhrada kakaa. Ak ho však nemáte k dispozícii, môžete použiť aj kvalitný kakaový prášok. Všetko spolu zmixujte a v prípade potreby pridajte trochu vody.

-w-