Ako sa obliecť na jesennú turistiku?

Milujete jesennú turistiku a nechcete sa jej vzdať ani napriek nepriaznivému počasiu? Alebo vás láka hubárčenie? Potom je veľmi dôležité to, čo si oblečiete.

Každé ročné obdobie má svoje čaro. I jeseň. Stromy sú sfarbené do nádherných odtieňov. Slnka je síce menej, ale aj tak má pobyt v prírode svoje čaro. Ak sa rozhodnete cez víkend niekam vybehnúť, je veľmi dôležité, čo si oblečiete a, samozrejme, aj obujete. Vhodné oblečenie a obuv zvyšujú celkový komfort, ale čo je najdôležitejšie, zabraňujú prípadnému zraneniu (hlavne obuv) a nepríjemnému prechladnutiu.

Výber správnych športových topánok
Azda najdôležitejší je správny výber obuvi. Ak sa rozhodnete pre dlhšiu vysokohorskú túru po náročnom teréne, potom je potrebné zaobstarať si špeciálnu turistickú obuv. Topánky musia chodidlám zabezpečiť maximálnu stabilitu, ale aj pohodlie. Podrážka je, v porovnaní s inou športovou obuvou, hrubšia a tvrdšia, aby človek necítil každú nerovnosť alebo kamienok. Na vysokohorskú turistiku je najvhodnejšia trekkingová obuv. Naopak, takzvaná hikkingová obuv je určená na menej náročnejšie túry. Vyberte si ju v prípade, ak pôjdete po upravených a spevnených chodníkoch.

Viete, ako znie hlavné pravidlo pri výbere turistickej obuvi? Ak idete smerom hore, nesmie sa obuv vyzúvať, naopak, ak kráčate smerom nadol, prsty sa nesmú dotýkať špičky topánky. Dôležité je, aby ste topánky skúšali na špeciálne športové ponožky, ktoré budete nosiť aj na turistiku. V každom dobrom outdoorovom obchode nesmie chýbať plošina na odskúšanie. Okrem chôdze nahor a nadol sa poprechádzajte aj po rovnom teréne. Nebojte sa do topánok investovať, pretože naozaj kvalitné topánky vám vydržia niekoľko sezón.

Pozor na oblečenie!
Vo všeobecnosti je najdôležitejšia funkčnosť outdoorového oblečenia, teda schopnosť odvádzať pot, udržiavať pocit sucha, odolnosť voči vode a vetru, zabezpečenie maximálneho komfortu pri obliekaní, ale aj skladovaní (napríklad nízka hmotnosť oblečenia) a pod.

A ako si vybrať vhodné turistické oblečenie? Základom je spodná bielizeň, ktorá musí plniť dve funkcie: odvádzať vlhkosť od pokožky a udržiavať sucho. Aktuálne sa používajú špeciálne materiály, ktoré obe tieto požiadavky spĺňajú. V neposlednom rade je dôležité, aby spodná bielizeň sedela na tele ako uliata.
Ďalšou vrstvou je väčšinou tričko alebo mikina, ktoré by mali, podobne ako prvá vrstva, dokonale odvádzať pot, ale aj poskytnúť najzákladnejšiu ochranu pred nástrahami počasia. Veľmi rozšíreným materiálom je fleece (flís), ktorý je jemnučký a dobre zahreje.

Čo vás najlepšie ochráni pred dažďom, vetrom a snehom? Jednoznačne kvalitná športová bunda. Je veľmi dôležité, aby bola z materiálu, ktorý neprefúkne a ani nepremokne. Je známe, že počasie na horách je nepredvídateľné, takže človek musí byť pripravený na všetko.

V žiadnom batohu by nemal chýbať základný výstroj, ako sú: slnečné okuliare, čiapka so šiltom, rukavice (ak je naozaj chladno), základné náhradné oblečenie, mobilný telefón, malá lekárnička, dostatok tekutín a chutnej stravy.