Ako sa dostať do normálu, keď vás niekto vytočí?

Aj vy závidíte flegmatikom, ktorých len tak niečo nerozhodí? Hľadáte spôsob, ako sa naučiť zbytočne sa nerozčuľovať, lebo si uvedomujete, že aj tak tým uškodíte jedine sami sebe?

Denne máme mnoho príležitostí na to, aby sme sa nechali rozhodiť. Stačí bezohľadný šofér, ktorý sa na vás „lepí“, hoci ste v obci a idete predpísanou päťdesiatkou alebo ufrflaný šéf majúci nekonečne veľa zbytočných požiadaviek. Alebo to môže byť večne sa sťažujúca kolegyňa, ktorá si nikdy neodpustí „milú“ poznámku na vašu osobu, poprípade dôchodcovia, ktorí do vás v supermarkete narážajú vozíkom na nakupovanie, alebo suseda, ktorá chodí na prvé poschodie výťahom, hoci sa do neho ledva zmestí a tak ďalej, a tak ďalej. Čo robiť, keď vás niekto nahnevá a prenasleduje vás zlá nálada?

  • Veci sa nebudú diať tak, ako chcete vy. Správny prístup je základ

Hnev nás vnútorne oslabuje. Zvyčajne to prebieha tak, že sa nahneváme a po hneve nasleduje nervozita, podráždenosť, nechuť k práci a k povinnostiam. V dôsledku toho máme pokazený deň nielen my, ale aj naši blízki. Skúste si v situáciách, keď máte chuť vybuchnúť, položiť otázku, na čo je to vlastne dobré? Prečo by ste mali dovoliť ostatným, aby vás hnevali? Im hnevom neubližujete, ale vy sami sa oberáte o pozitívnu energiu. Myslite na to, že druhým nemôžete prikázať, ako sa majú správať, čo majú robiť. Nezmeníte ich. Tým pádom váš hnev nemá žiadny zmysel. Jedinou cestou je zmeniť svoj vlastný postoj a prijať druhých takých, akí sú. Nezabúdajte, že je ľahké byť optimistom, keď je všetko v pohode. No skutočne pozitívneho človeka spoznáte v problémových situáciách, pretože on v nich vidí príležitosti, ako byť lepším a niečo nové sa naučiť.

  • Dajte pozor na prísun vitamínu B, horčíka a draslíka

Nedostatok dôležitých živín v organizme môže viesť k vzniku fyzických i psychických problémov. Ak máte v určitých životných obdobiach problém so zvládaním hnevu, zamyslite sa, či nemôže byť spôsobený nedostatkom vitamínov zo skupiny B. Tieto vitamíny vplývajú na činnosť nervovej sústavy. Nachádzajú sa nielen v mäse, vajíčkach či mliečnych výrobkoch, ale aj celých zrnách, strukovinách, ovocí či zelenine. Dôležité pre mozog sú aj horčík a draslík. Vhodným zdrojom horčíka sú napríklad pšeničné klíčky, sezamové semiačka či banány. Draslík sa nachádza v strukovinách, marhuliach, mandliach či citrusoch.

  • Aj dýchanie zaberá

Nie nadarmo sa hovorí, že v stresových situáciách treba zhlboka dýchať. Keď sa vám podarí nahnevať sa, pomaly sa nadýchnite a vydýchnite. Pri dýchaní sa skúste sústrediť na každý jeden nádych a výdych. Môžete to vyskúšať aj tak, že výdych bude niekoľkokrát dlhší ako nádych. Pokojne pri tom počítajte.

  • Zadívajte sa na fotky ľudí, ktorých milujete

Majte v kabelke alebo na pracovnom stole fotky svojich milovaných. Pri pohľade na ne si uvedomíte, že oni sú tým najdôležitejším vo vašom živote a na ostatnom nezáleží. Pokojne môžete využiť aj fotky miest, v ktorých ste boli alebo takých, kde sa túžite raz vybrať.

  • Nájdite si svoj vlastný rituál

Niekoho môže upokojiť šálka čaju, iného tablička čokolády. Nájdite si sami to, čo prinesie vašej mysli i telu pokoj. Pustite si hudbu, spievajte si, choďte si zacvičiť alebo robte to, čo vás baví.

-w-