Ako sa čo najrýchlejšie zbaviť alkoholického opojenia

Predvianočný čas sa nesie v znamení večierkov a tie sú častokrát sprevádzané alkoholickým opojením. Párty je vždy super, ale ráno po vypitých drinkoch je to už o niečo horšie. Väčšina z nás už zažila poriadnu opicu, ale nie každý vie, čo nás z nej rýchlo postaví na nohy.


Dostatok spánku

V prvom rade sa riadne vyspite. Spánok pomáha všeobecne k regenerácií, preto spite, čo najviac. Naše telo totiž potrebuje asi 10 hodín odpočinku na to, aby sa zbavilo jedného promile alkoholu.

Hrianka s medom
Skôr, ako ráno siahnete po treske alebo inej účinnej metóde, skúste to inak. Dajte si na raňajky hrianku s medom. Čím skôr sa najete, tým lepšie pre vás. Hrianka pomôže absorbovať z tela alkohol a med dodá chýbajúcu energiu.

Vitamín C
Vitamín C je skutočne zázračná medicína. Ten odplavuje z tela alkohol. Preto hneď po prebudení vypite vodu s citrónom, prípadne, ak vám zostane energia, môžete to spraviť hneď po príchode domov z párty. Čerstvo odšťavená šťava z pomarančov alebo grepov zaručí, že sa po prebudení budete cítiť lepšie.

Vajíčka
Ak máte po prebudení chuť, pokojne sa najedzte. Vajíčka sú ideálnym zdrojom aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje na to, aby sa vyrovnalo s alkoholom. Tie nájdete v bielkovinách. Vajcia neutralizujú účinky alkoholu, ľahko ich strávite a nezaťažia váš organizmus ako napríklad ťažký hamburger s hranolkami.

Sauna
Alkoholu v tele sa potrebujeme rýchlo zbaviť. Ideálnou formou je aj sauna. Ak to dovoľuje váš stav, skúste sa premôcť, vezmite si fľašu vody a vyrazte do sauny. Tam sa vám podarí najrýchlejšie vypotiť z tela toxíny, ktoré sa v ňom držia. A po bujarom žúre ich isto nie je málo.

Kávu radšej nie
Nie všetko, čo vložíte do úst vám pomôže. Niektorým veciam sa radšej vyhnite. Zabudnite na kávu, tá vás možno na chvíľu preberie, ale zdvojnásobuje účinok alkoholu. Kofeín vás taktiež dehydruje. Stavte skôr na mliečne výrobky. Tie alkohol neutralizujú. V kombinácií s banánom dajú dohromady váš rozbujarený žalúdok.


Samozrejmosťou je neustále pitie vody a dopĺňanie tekutín. Predídete tak dehydratácii, bolestiam hlavy a pomôže vám zbaviť sa alkoholu z tela rýchlejšie.

Autor: Janka Radimáková