Ako sa chrániť pred chrípkou?

Práve toto obdobie je „ideálne“ na šírenie baktérií a vírusov. Ak sa ľudská imunita čo i len trochu oslabí, hrozí, že človek sa zrejme chorobe nevyhne. Otázka znie, ako chrípke predchádzať? V prvom rade je potrebné zvýšiť prísun dôležitých živín. A ak vás aj napriek tomu drapne chrípka do svojich pazúrov, naordinujte si pokoj, tekutiny a vitamíny.

Zázvor, med a citrón
Pri nádche, chrípke i respiračných ochoreniach pomôže ďumbier, ktorý poznáme skôr pod názvom zázvor. Ak začínate pociťovať bolesť hrdla, alebo vás trápi plný nos, uvarte si čaj s čerstvým zázvorom. Stačí kúsok ošúpať, rozkrájať a zaliať vriacou vodou. Pridajte šťavu z vyšťaveného citróna, lyžičku medu a voňavý čaj pite horúci.
Ďumbier má vazodilatačný účinok. Rozširuje cievy. To znamená, že napomáha aj pri prekrvení horných a dolných končatín tela. Taktiež dokáže stimulovať chuť do jedla, podporuje trávenie, tvorbu slín. Svojimi antiseptickými účinkami môže byť užitočný pri črevných virózach a plynatosti.

Ako ešte doplniť vitamíny prírodnou cestou?
Kyslá kapusta je veľmi prospešná na zlepšenie imunity. Je zdrojom vitamínov C, K, E a taktiež minerálov ako vápnik a draslík. Posilňuje obranyschopnosť organizmu a zlepšuje činnosť tráviaceho traktu. Môžete ju konzumovať kvasenú (vtedy obsahuje najviac céčka), alebo si pripravte chutnú kapustovú polievku.

Doprajte si tiež viac ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú najviac vitamínov, minerálov a ďalších látok, ktoré posilňujú obranyschopnosť a bojujú proti škodlivým voľným radikálom. Uprednostnite sezónne pestovanú zeleninu a ovocie.

Pite veľa tekutín
Keď už naplno chrípka prepukne, musíte ju čím skôr „dostať von“ z tela. Preto je veľmi dôležité piť veľa čaju, neperlivej minerálky i ovocných džúsov. Najlepšie spravíte, ak si pripravíte šťavy sami doma. Šťava z čerstvých pomarančov, grepov a jabĺk chutí neporovnateľne lepšie ako kupovaná. Obsah živín je taktiež oveľa vyšší.

Oddýchnite si a vypoťte sa
V dnešnom hektickom svete je ťažké na chvíľu vypnúť a oddýchnuť si. Pri chorobe je však veľmi dôležité vyležať ju v posteli. Zdravie je na prvom mieste. Lekári varujú pred nebezpečenstvami, ktoré hrozia z „prechodených“ chorôb. Preto netreba brať vlastné zdravie na ľahkú váhu a dopriať si aspoň dva dni pyžamovej kultúry.

Častejšie vetrajte
Aj v zimnom období treba tráviť dostatok času na čerstvom vzduchu. Ideálne sú prechádzky, ktoré by ste si mali dopriať každý deň. Veľmi dôležité je tiež pravidelné vetranie. Nevetrané prostredie je ideálne pre množenie baktérií a vírusov. Snažte sa vpustiť do miestnosti čo najviac čerstvého vzduchu. Najlepšie je vetrať nárazovo a poriadne. Otvorte okno dokorán na pár minút. Odíďte z miestnosti a po chvíli okno zatvorte. Tento proces opakujte aspoň 3-4 razy denne počas obdobia, keď vás trápi chrípka.

  • Zázvorová tinktúra

Potrebujeme: 150 g strúhaného zázvoru, 0,5 litra slivovice, poprípade vodky
Postup: Očistený a nastrúhaný zázvor zalejeme alkoholom, uzatvoríme a necháme odpočívať dva týždne na chladnom a tmavom mieste. Potom tinktúru precedíme a užívame každé ráno a večer po 25 kvapiek (tinktúru môžeme rozmiešať v čaji alebo vode).

-m-