Ako rozšíriť deťom slovnú zásobu

 

Technologický vývoj nám vytvára prostredie, ktoré nás intenzívne vyrušuje a odpútava pozornosť, hovoria odborné štúdie. Dnešné deti zápasia s problémami pri čítaní, písaní a porozumení textu. Máme pre vás tip, ako hravou formou rozšíriť slovnú zásobu a naučiť ich frazeologizmy.

K našej plnohodnotnej slovnej zásobe patria okrem bežných slov aj tie cudzie, mali by sme však taktiež poznať synonymá, príslovia a vyjadrovať sa aj obrazne, napríklad prostredníctvom frazeologizmov. Frazeologizmy sú ustálené slovné spojenia, ktoré sa vyznačujú obraznosťou a nerozložiteľnosťou svojho významu. Medzi frazeologické jednotky patria aj príslovia, porekadlá a pranostiky. Kým príslovie je poučná výpoveď vyjadrujúca ľudovú múdrosť, obyčajne metaforou alebo prirovnaním, porekadlo konštatuje na margo udalosti a pranostika sa viaže k počasiu.

Z čítania si urobte denný rituál.

Základom komunikácie je slovná zásoba. Čítaním si deti rozvíjajú nielen svoju slovnú zásobu a fantáziu, ale trénujú si pamäť a zlepšujú sa v komunikácii. Choďte s deťmi do knižnice alebo kníhkupectva a spoločne vyberte knižku, ktorá ich zaujme. Je dôležité, aby knižka bola vhodná pre vekovú kategóriu dieťaťa, aby bola preňho zrozumiteľná a nestrácalo pri nej pozornosť. Jednoducho, aby ho neodradilo čítanie prvých stránok knižky. Po prečítaní textu sa môžete s deťmi o ňom porozprávať a rozvíjať kompetenciu čítania s porozumením. Budete prekvapení, pridanou hodnotou spoločného čítania môže byť aj  oddych, smiech a zázračná cesta do sveta fantázie.  

Knihy sú  dokonalý spôsob, ako rozširovať slovnú zásobu detí i dospelých. Ak však vaše deti inklinujú viac k hrám a ku knihám si ešte nevytvorili vzťah, zahrajte sa s nimi.

Jedným zo spôsobov ako deti naučiť komunikovať a kultivovať svoje prejavy sú aj spoločenské hry. „Pri každej hre dieťa pozoruje svoje okolie a ich reakcie na rôzne situácie počas hry. Učí sa jednoducho zvládať vlastné emócie a aj emócie ostatných. Vlastným príkladom môžeme deťom ukázať rôzne stratégie ako zvládnuť prehru a učiť dieťa postupne kultivovať svoje prejavy,“ myslí si Štěpánka Zoubková, odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik.   

Rýchla slovná hra Tik Tak Bum Family podporuje kreativitu, spontánnosť a slovnú zásobu. Pri tejto dynamickej hre sa učia deti nielen rýchlo premýšľať pri honbe za správnymi slovami, ale tiež musia preukázať svoju šikovnosť. Keď začne bomba tikať, musí ju hráč rýchlo posunúť druhému hráčovi. To je však možné len v prípade, že hráč splnil zadanú úlohu. Výzvou pre celú rodinu sú nielen slovné úlohy, ale aj zadania týkajúce sa zručností.

Rozvoj slovnej zásoby podporuje aj kartová hra Word Bits, ktorá je skvelou voľbou aj na cestovanie. Vždy sa vytiahne jedna karta s určitou témou a zobrazenými kockami. Vy si vyberiete ľubovoľné kocky a hodíte nimi. Následne sa všetci naraz snažia povedať slovo, ktoré zodpovedá danej kategórii a obsahuje všetky písmenká, ktoré boli hodené. Kto ako prvý nájde a povie to správne slovo, získava danú kartičku. Kto ich má na konci hry najviac, vyhráva.

 

 

Zdroj foto: PIATNIK