Ako pripraviť brokolicu a karfiol rýchlo a chutne?
K dispozícii ich máme po celý rok – sú zdravé, chutné a dajú sa pripraviť na stovky spôsobov. Skôr, ako vám predstavíme tri recepty z tejto zeleniny, pozrite sa spolu s nami na jej pozitíva.
Brokolica a karfiol – „superfood“, ktoré bojujú proti rakovine
Brokolica a rovnako aj karfiol sú označované za bojovníkov proti rakovine. Brokolica obsahuje izotiokyanáty stimulujúce uvoľňovanie špeciálnych látok, ktoré zabíjajú karcinogény. Samozrejme, významnú úlohu zohráva v tomto smere aj sulforafán. The American Cancer Society odporúča jesť hlúbovú zeleninu niekoľkokrát týždenne práve z dôvodu, že zlepšuje schopnosť tela bojovať proti rakovine. Okrem toho pravidelná konzumácia brokolice prispieva k zdraviu kostí, srdca, tráviaceho traktu, zraku a tiež napomáha k získaniu krajšej pleti.
Pýtate sa, či je lepšou prevenciou rakoviny brokolica alebo karfiol? Najlepšie je konzumovať pravidelne všetky druhy hlúbovej zeleniny, aj keď brokolica v porovnaní s karfiolom obsahuje viac vitamínu C, betakaroténu, vitamínu K i vápnika. Čo sa týka karfiolu, disponuje významnými protizápalovými vlastnosťami, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, Alzheimerovej i Parkinsonovej choroby, podporuje trávenie, stimuluje očistu organizmu, priaznivo ovplyvňuje hormonálnu hladinu a takisto prospieva zraku.
3 jednoduché a rýchle pochúťky z brokolice a karfiolu
Brokolicové (karfiolové) placky
Suroviny:
• 1 brokolica alebo karfiol
• 6 PL špaldovej múky
• 2 vajíčka
• bylinky podľa chuti
• soľ
Postup:
Brokolicu uvaríme vo vode do polomäkka. Scedíme ju, prepláchneme studenou vodou a roztlačíme vidličkou. Pridáme múku, žĺtky, soľ a bylinky. Nakoniec jemne primiešame sneh z bielkov. Na plech dáme papier na pečenie, rukami vytvarujeme placky, uložíme na plech a pečieme dozlatista.
Brokolicový (karfiolový) nákyp
Suroviny:
• 1 brokolica alebo karfiol
• 4 vajíčka
• ½ šálky špaldovej múky alebo krupice
• 1 ČL vínneho kameňa
• 1 biely jogurt
• strúčik cesnaku
• soľ, korenie, bylinky
Postup:
Ružičky brokolice nakrájame nadrobno, pridáme k nej vajíčka, múku zmiešanú s vínnym kameňom, biely jogurt, cesnak, soľ a bylinky. Všetko dobre premiešame. Formu na pečenie vymastíme maslom, vysypeme strúhankou a nalejeme do nej nákyp. Pečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.
Karfiolová pizza
Suroviny:
• 1 menší karfiol
• 150 g strúhanej mozzarelly
• 2 vajíčka
• soľ, korenie, bylinky na dochutenie
Postup:
Umyté ružičky karfiolu uvaríme do polomäkka a roztlačíme vidličkou, poprípade zmixujeme. Pridáme vajíčka, mozzarellu a bylinky. Zmes dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 20 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Potom vrch pizze ozdobíme podľa fantázie – môžeme použiť rajčinový pretlak, bazalku, šalotku, cesnak, šunku, syr, šampiňóny atď. Nakoniec dáme ešte všetko zapiecť.
Mirka