Ako pripraviť brokolicu a karfiol rýchlo a chutne?

K dispozícii ich máme po celý rok – sú zdravé, chutné a dajú sa pripraviť na stovky spôsobov. Skôr, ako vám predstavíme tri recepty z tejto zeleniny, pozrite sa spolu s nami na jej pozitíva.

 Brokolica a karfiol – „superfood“, ktoré bojujú proti rakovine

Brokolica a rovnako aj karfiol sú  označované za bojovníkov proti rakovine. Brokolica obsahuje izotiokyanáty stimulujúce uvoľňovanie špeciálnych látok, ktoré zabíjajú karcinogény. Samozrejme, významnú úlohu zohráva v tomto smere aj sulforafán. The American Cancer Society odporúča jesť hlúbovú zeleninu niekoľkokrát týždenne práve z dôvodu, že zlepšuje schopnosť tela bojovať proti rakovine. Okrem toho pravidelná konzumácia brokolice prispieva k zdraviu kostí, srdca, tráviaceho traktu, zraku a tiež napomáha k získaniu krajšej pleti.

Pýtate sa, či je lepšou prevenciou rakoviny brokolica alebo karfiol? Najlepšie je konzumovať pravidelne všetky druhy hlúbovej zeleniny, aj keď brokolica v porovnaní s karfiolom obsahuje viac vitamínu C, betakaroténu, vitamínu K i vápnika. Čo sa týka karfiolu, disponuje významnými protizápalovými vlastnosťami, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, Alzheimerovej i Parkinsonovej choroby, podporuje trávenie, stimuluje očistu organizmu, priaznivo ovplyvňuje hormonálnu hladinu a takisto prospieva zraku.

3 jednoduché a rýchle pochúťky z brokolice a karfiolu

Brokolicové (karfiolové) placky

Suroviny:
    • 1 brokolica alebo karfiol
    • 6 PL špaldovej múky
    • 2 vajíčka
    • bylinky podľa chuti
    • soľ
 

Postup:
Brokolicu uvaríme vo vode do polomäkka. Scedíme ju, prepláchneme studenou vodou a roztlačíme vidličkou. Pridáme múku, žĺtky, soľ a bylinky. Nakoniec jemne primiešame sneh z bielkov. Na plech dáme papier na pečenie, rukami vytvarujeme placky, uložíme na plech a pečieme dozlatista.

Brokolicový (karfiolový) nákyp

Suroviny:
    • 1 brokolica alebo karfiol
    • 4 vajíčka
    • ½ šálky špaldovej múky alebo krupice
    • 1 ČL vínneho kameňa
    • 1 biely jogurt
    • strúčik cesnaku
    • soľ, korenie, bylinky
 

Postup:
Ružičky brokolice nakrájame nadrobno, pridáme k nej vajíčka, múku zmiešanú s vínnym kameňom, biely jogurt, cesnak, soľ a bylinky. Všetko dobre premiešame. Formu na pečenie vymastíme maslom, vysypeme strúhankou a nalejeme do nej nákyp. Pečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.

Karfiolová pizza

Suroviny:
    •  1 menší karfiol
    • 150 g strúhanej mozzarelly
    • 2 vajíčka
    •  soľ, korenie, bylinky na dochutenie
 

Postup:
Umyté ružičky karfiolu uvaríme do polomäkka a roztlačíme vidličkou, poprípade zmixujeme.  Pridáme vajíčka, mozzarellu a bylinky. Zmes dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 20 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Potom vrch pizze ozdobíme podľa fantázie – môžeme použiť rajčinový pretlak, bazalku, šalotku, cesnak, šunku, syr, šampiňóny atď. Nakoniec dáme ešte všetko zapiecť.

Mirka