Ako prinútiť vlasy rásť?

Sú vaším snom dlhé vlasy, ale keď sa pozeráte do zrkadla, konštatujete, že takmer vôbec nerastú? Trápi vás nadmerné vypadávanie vlasov a desí vznikajúca lysina? Nevyhovárajte sa na dedičnosť, ale skúste zlepšiť svoj životný štýl a konzumovať viac živín, ktoré sú pre vlasy nevyhnutnosťou.

Viete, čo všetko vlasy potrebujú pre správny rast?
Jemné vlasy, ktoré pomaly rastú, môžu byť dôsledkom nedostatku biotínu. Mimochodom, biotín prospeje nielen vlasom, ale aj krehkým nechtom. Pokiaľ chcete získať objemnejšie a pevnejšie vlasy, snažte sa do jedálneho lístka začleniť kvalitnú hydinu, vnútornosti, vajíčka, ryby a mliečne výrobky.

Pokiaľ nezvládate pokryť dennú dávku biotínu z potravín, siahnite po výživových doplnkoch. Voľte také, ktoré obsahujú celú škálu vitamínov skupiny B, pretože najlepšie pôsobia všetky „béčka“ spolu. Napríklad, vitamín B12 zabraňuje vypadávaniu i šediveniu, vitamín B3 prospieva pokožke hlavy.

Ktoré vitamíny ešte vlasom prospejú?
Samozrejmosťou je vitamín C, najsilnejší antioxidant, ktorý chráni vlasy pred škodlivými voľnými radikálmi. Poradí si so suchými a lámavými vlasmi. Ďalším antioxidantom je vitamín E, ktorý podporuje rast vlasov a prospieva pokožke hlavy.

Bez zinku a železa to nepôjde...
Zinok má zásluhu na dostatočnej obranyschopnosti organizmu. Chráni nás v čase vírusových ochorení od chrípky a nachladnutia. Lenže nedostatok tohto prvku vedie aj k vypadávaniu vlasov, pretože ovplyvňuje regeneráciu buniek. Prospieva nielen pleti tínedžerov, ktorá trpí akné, ale aj pokožke hlavy, kde vplýva na produkciu kožného mazu a zabraňuje nadmernému masteniu.

Dôsledkom nízkeho príjmu železa je anémia. Najnovšie sa však dáva železo do súvislosti s vypadávaním vlasov. Viaceré vedecké pokusy potvrdili, že tí, ktorí majú nedostatok železa, trpia vypadávaním vlasov vo väčšej miere ako ostatní. Kde sa železo nachádza? Hojné zastúpenie je v zelenine, napríklad v cvikli, póre, paradajkách a tmavozelenej zelenine. V obsahu železa nezaostáva ani ovocie. Nájdete ho v čiernych ríbezliach, jahodách, marhuliach a čučoriedkach. Odporúčame chrumkať vlašské orechy, tekvicové a slnečnicové semienka, ktoré sú nielen chutné, ale aj bohaté na železo.

MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, marin