Ako predchádzať osteoporóze?

Presedíme prakticky celý deň. Sedíme ráno v aute, neskôr v práci a napokon aj doma pred televízorom. Chyba. Trpí celé telo, a teda i kosti. Človeku hrozí množstvo chorôb. Jednou z nich je aj veľmi rozšírená osteoporóza.

Osteoporóza, nazývaná tiež EPIDÉMIA TRETIEHO TISÍCROČIA alebo TICHÝ ZLODEJ KOSTÍ, je závažné ochorenie, ktoré si na začiatku nemusíte vôbec všimnúť. Zjednodušene povedané, ide o chorobu, ktorá sa prejavuje rednutím kostného tkaniva, čo má za následok zvýšenú lámavosť a oslabenú pevnosť kostí. Prináša so sebou veľmi veľa komplikácií, keď sa napríklad prípadné zlomeniny veľmi ťažko a zdĺhavo hoja.

Aké sú rizikové skupiny?
Ľudia vo veku nad 50 rokov sa radia do rizikovej skupiny automaticky. Zo štúdií vyplýva, že vznikom osteoporózy je ohrozená v priemere každá tretia žena a asi každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov. Ešte väčšie riziko vzniká, ak sa jedná o osobu podvyživenú a s nízkou telesnou hmotnosťou. Príčinou osteoporózy môže byť u žien aj klimaktérium. Osteoporóza sa teda považuje za akýsi neskorší následok klimaktéria. Nedostatok pohybu je ďalšou z príčin tohto ochorenia. Teda ľudia, ktorí holdujú sedavému spôsobu života, patria tiež medzi ohrozené skupiny.

Prevencia osteoporózy
Osteoporóza nevzniká zo dňa na deň. Preto si to treba uvedomiť a robiť všetko preto, aby sa vám vyhla. Každý človek by mal mať v tele dostatok vápnika. V ľudskom tele zohráva veľmi dôležitú úlohu. Chráni kosti a zuby a je nevyhnutný pre zdravý a bezproblémový vývin. V jedálnom lístku detí a mladých ľudí by jednoznačne nemali chýbať potraviny s obsahom vápnika. Jeho hlavným zdrojom je mlieko a mliečne výrobky. Každý deň by ste teda mali vypiť pohár mlieka, zjesť aspoň jeden jogurt, pravidelne pripravovať jedlá z bryndze, tvarohu či smotany. Vo zvýšenej miere je vápnik obsiahnutý aj v listovej zelenine (kapusta, kel, špenát, šalát). Bohatým zdrojom vápnika je tiež mak. Obsahuje ho až dvanásťnásobne viac než kravské mlieko. Tiež je vhodné zvýšiť konzumáciu semiačok, ako sú: slnečnicové a sezamové. Občas si v obchode kúpte sušené figy, slivky, marhule, huby. Jedzte viac orechov ako: mandle, lieskovce, vlašské, para orechy či pistácie. Zvýšiť by ste mali tiež prísun vitamínu D, C, fosforu a horčíka.

Aj pohyb je potrebný
Vyvarujte sa dlhému sedeniu. Ak máte sedavú prácu, snažte sa aspoň každú polhodinu prejsť, vybehnúť po schodoch a mať aspoň ako taký pohyb. Po práci si zájdite zaplávať, na prechádzku do prírody, na korčule, bicykel alebo si vyberte z množstva dnes populárnych cvičení ako je aerobik, zumba, joga či pilates. Ak máte deti, snažte sa ich motivovať k pohybu, pretože dnešný fenomén počítačov nie je pre ich zdravie prospešný.

-m-