Ako postupovať pri hľadaní náhradných dielov pre vaše auto?

Bez ohľadu na to, aké máte auto, bez výmeny rôznych dielov vám roky slúžiť nebude. Je to jednoducho komfort, za ktorý je potrebné platiť. Chcete si v takýchto situáciách vyberať diely podľa seba? Ako postupovať?

Vyhľadávanie podľa modelu auta nie je stopercentné

Nikoho zrejme neprekvapí, že v drvivej väčšine prípadov budete náhradné diely vyhľadávať podľa modelu vášho auta. Stačí zadať značku, model, rok výroby a motorizáciu a každý eshop s náhradnými dielmi vám ponúkne hneď niekoľko možných dielov.

A tu vzniká problém. Nie všetky takto vyhľadané diely budú na vaše auto pasovať. Ako je to možné? Môže sa totiž stať, že niektoré diely sa líšia aj naprieč rôznymi výbavami, či úpravami vozidla.

Takýto problém tiež často vzniká vtedy, keď sa v jednom roku vyrábali dve rôzne verzie toho istého modelu auta. No a veľakrát za to môže aj nepozornosť pri výbere, konkrétne v prípade „stranových“ autodielov (ktoré sú mierne odlišné pre ľavú a pravú stranu vozidla).

Iste, pokiaľ hovoríme o nákupe autodielov cez internet, máte zákonné právo takýto tovar do 14 dní vrátiť, ale takejto komplikácií by sa chcel každý vyhnúť. Našťastie existujú dva spôsoby, vďaka ktorým môžete nakupovať náhradné diely pre vaše auto s oveľa menším rizikom, že kúpite diel, ktorý nebude pasovať.

A čo vyhľadávanie podľa VIN alebo OE?

Prvým z týchto spôsobov je, že pri objednávaní pošlete predajcovi VIN číslo vášho vozidla a ten aj takýmto spôsobom overí, či máte objednané správne diely. Prečo však eshopy priamo neumožňujú vyhľadávanie náhradných autodielov podľa VIN? Je to kvôli legislatíve, ktorá takéto vyhľadávanie umožňuje len na veľkoobchodnej báze.

Druhým spôsobom je vyhľadať náhradný diel podľa OE čísla pôvodného dielu. To je zaručený spôsob, aj keď má svoje obmedzenia. V prvom rade potrebujete OE číslo pôvodného dielu poznať. A to často znamená mať možnosť vymontovať opotrebovaný diel z vášho vozidla. A je tu ešte jedna komplikácia: nie každý eshop umožňuje vyhľadávať diely takýmto spôsobom.

 

Zdroj foto: Autor: Kovalenko I / Stock.adobe.com