Ako posilňovať mentálne zdravie?

Jednoduché tipy a triky, ako si udržať, alebo nastoliť vnútornú rovnováhu. Čo pomáha?

Dajte zbohom monotónnosti

Zdá sa vám každý jeden deň úplne rovnaký? Urobte všetko preto, aby sa vašou spoločníčkou nestala monotónnosť, pretože tá je zabijakom vnútornej pohody. Na to, aby ste ju prelomili, stačia drobnosti – choďte sa prejsť do iného parku ako zvyčajne, urobte zmeny v interiéri, vyskúšajte nové jedlo, zmeňte účes…

Každý deň sa venujte meditácii alebo modlitbe

Podľa odborníkov sú meditácia, modlitba či všímavosť cestou k pokojnému a vyrovnanému ja. Doprajte si každý deň niekoľko minút osamote – meditujte, modlite sa, ďakujte.

Majte okolo seba skutočných priateľov

Na naše mentálne zdravie má obrovský vplyv to, s kým trávime čas. Venujte čas a energiu budovaniu kvalitných vzťahov v rodine a medzi priateľmi. Riaďte sa pravidlom, že menej je v skutočnosti viac. Ak vám blízky človek chýba, nastavte sa vnútorne tak, že ho čoskoro stretnete a, samozrejme, niečo pre to urobte.

Starajte sa o svoje telo

Už dávno vieme, že životný štýl ovplyvňuje nielen telesné, ale aj duševné zdravie. Usilujte sa o zdravú, pestrú a vyváženú stravu, dostatok spánku, kvalitný pitný režim a pohyb.

Vedome pracujte na optimistickejšom prístupe k životu

Byť optimistom neznamená nevidieť situácie negatívne, ale sústreďovať sa na pozitívne maličkosti v každodennom živote. Vážte si to, čo máte a tešte sa z toho. Z každej drobnosti.

Doprajte si digitálny detox

Veľa času stráveného na sociálnych sieťach, spravodajských portáloch či v emailovej schránke neprospieva psychike. Dajte si od moderných technológií prestávku napríklad počas víkendu.

Zájdite do prírody

Pobyt v prírode je ako zdravé jedlo, ktoré dodá energiu, zníži úroveň stresových hormónov a zvýši celkovú pohodu. Zájdite do prírody alebo parku tak často, ako je to možné. Už 30 minút dokáže urobiť zázraky s vašou psychikou.

Trávte dostatok času na slnku

Slnečné žiarenie je zdrojom vitamínu D, hormónu dôležitého aj pre psychické zdravie. Od jari do jesene ho vie ľudské telo vyrobiť s pomocou slnečných lúčov. Avšak minimálne v zime je nutné suplementovať ho kvalitným doplnkom výživy.

Pravidelne vychádzajte z komfortnej zóny

Túžite už dlho po vodičskom preukaze, ktorý by vám priniesol nezávislosť? Chýba vám k dosiahnutiu povýšenia slušná znalosť angličtiny? Radi by ste schudli, ale bojíte sa ísť do fitcentra? Urobte hneď teraz prvý krok. Zodvihnite telefón, vyplňte prihlášku a odošlite ju. Vystúpenie zo zóny komfortu so sebou prináša vzrušenie a každý krok k splneniu cieľa aj vyššie sebavedomie.
Mirka