Ako nepohorieť na pracovnom pohovore?

Chystáte sa na pracovný pohovor a chcete, aby vás prijali? Potom sa na stretnutie ohľadom získania novej práce dokonale pripravte. Ako na to?

1. Skúšajte, skúšajte, skúšajte

Hovorí sa, že najviac sa človek naučí priamo v akcii. Preto neodmietajte ani tie pracovné pohovory, ktoré nie sú pre vás až také atraktívne. Získate množstvo cenných skúseností, ktoré sa vám zídu pri uchádzaní sa o miesto vašich snov. Je to ako šoférovanie. Zo začiatku je človek neistý, ale prax z neho urobí profesionála.

2. Nechajte si poradiť od skúseného

Ak s pohovormi nemáte takmer žiadne skúsenosti, dohodnite si stretnutie s koučom, ktorý sa tejto oblasti venuje. Dá vám množstvo cenných rád a pripraví vás na situácie, ktoré sa vám môžu pri pracovných pohovoroch stať. Vďaka nemu ich potom poľahky zvládnete.

3. Stavte na úprimnosť

Skúsení personalisti si všimnú aj najmenšie zaváhanie či drobné klamstvá. Neriskujte to! Stavte na úprimnosť – nebudete si musieť dávať pozor na to, čo ste už povedali a ocení to aj personalista.

4. Doprajte si dostatočný spánok

Pýtate sa, čo má spánok spoločné s pracovným pohovorom? Nuž veľmi veľa. Ak sa dobre nevyspíte, prejaví sa to na vašej nálade i koncentrácii. Preto sa snažte aspoň tri noci pred plánovaným pohovorom spať minimálne 7,5 hodiny.

5. Získajte čo najviac informácií

Takmer každého personalistu zaujíma, či viete niečo o firme, v ktorej chcete pracovať. Z tohto dôvodu skôr, ako sa na pohovor vydáte, zistite si dostatok informácií o firme samotnej i pracovnom mieste, o ktoré sa uchádzate. Ak poznáte niekoho, kto v danej firme už pracuje, spýtajte sa aj jeho. Nikdy neviete, aké informácie sa vám budú hodiť, aby ste presvedčili.

6. Dôkladne si premyslite, čo si oblečiete

Stavte na decentnosť. Vyhnite sa veľkým výstrihom, minisukniam i výraznému líčeniu, ale oblečte sa tak, aby ste sa cítili príjemne a hlavne sebavedomo. Vždy sa dá nájsť nejaký kompromis.

7. Buďte príjemní a slušní

A to nielen k tým, s ktorými budete robiť pohovor, ale ku všetkým, s ktorými prídete do kontaktu od recepcie až po ľudí, ktorí sa možno stanú vašimi budúcimi kolegami.


-w-