Ako na ekzém prírodnou cestou

Ekzémom dnes trpí vysoké percento ľudí na celom svete. Nepríjemné príznaky v podobe červenej, suchej, šupinatej a veľmi svrbivej pokožky sú tak súčasťou života mnohých z nás. Presná príčina ochorenia nie je, žiaľ, známa. Liečba často zahŕňa prípravky od lekára na báze kortikosteroidov, no tie neriešia príčinu ekzému, ale len akútne príznaky.

Okrem liekov a mastí od lekára, ktoré často majú celý rad nežiaducich účinkov, si ale môžeme pomôcť aj prírodnou cestou. Pozrime sa na to, aké dostupné prírodné prostriedky by mohli prispieť k uzdraveniu tohto nepríjemného ochorenia.

Fototerapia/terapia svetlom

Počuli ste už o tom, že terapia svetlom prináša úľavu od prejavov ekzému? Podľa National Eczema Association pomáha fototerapia upokojiť zápal, znižuje svrbenie, zvyšuje produkciu vitamínu D a pomáha bojovať proti baktériám na pokožke.

Odporúča sa zaradiť do denného režimu 10-15 minút pobytu na slnku, obzvlášť počas vzplanutia ekzému.  Malo by to priniesť úľavu od niektorých nepríjemných príznakov a urýchliť hojenie pokožky.

                                                      Zdroj foto: freepik.com

Vitamín D

Vitamín D, ktorý získavame zo slnka a z potravín, ako sú olej z treščej pečene, sardinky, losos, vajíčka či čerstvé mlieko, je ďalším prospešným doplnkom pri liečbe ekzému.

Ak nedostávame dostatok vitamínu D zo slnka, je dôležité tento vitamín dopĺňať vo forme stravy alebo doplnkov výživy.

Štúdia zameraná na účinok vitamínu D pri liečbe ekzému ukázala, že „suplementácia vitamínu D by mohla byť účinnou prídavnou liečbou, ktorá zlepšuje klinické výsledky pri ťažkej atopickej dermatitíde“.

Soľ z Mŕtveho mora

Mŕtve more je známe vodou s vysokým obsahom soli a jej liečivými schopnosťami. Odborníci zistili, že kúpeľ so soľou z vody z Mŕtveho mora zlepšuje hydratáciu pokožky a funkciu kožnej bariéry, znižuje zápal a zmierňuje začervenanie a drsnosť. Ak neobľubujete kúpeľ, alternatívou môže byť lokálna aplikácia soľného roztoku.

                                                             Zdroj foto: freepik.com

Extrakt zo sladkého drievka

Ďalším pomocníkom pri ekzéme je aj sladké drievko, respektíve extrakt z tejto bylinky. Obsahuje kyselinu glycyrrhizinovú, ktorá má antiherpetický, protizápalový a bakteriostatický účinok, čím pomáha upokojovoať prejavy ekzému. Preto je extrakt zo sladkého drievka súčasťou mnohých prípravkov určených na ošetrenie ekzematickej pokožky.

Pri problémoch si skúste kvapnúť pár kvapiek extraktu z tejto byliny do panenského kokosového alebo iného prírodného oleja a potierať postihnuté miesta na pokožke.

Chladné, mokré obklady

Aplikácia chladného vlhkého obkladu pomáha zmierniť svrbenie a zápal. Táto forma domácej liečby by sa však mala vynechať v prípade mokvajúceho ekzému, kde by mohlo dôjsť k infekcii.

Vitamín E

Pravidelné užívanie vitamínu E (vďaka jeho protizápalovému účinku) môže takisto pomôcť urýchliť hojenie pokožky postihnutej ekzémom.

Okrem vnútorného užívania možno tento vitamín aplikovať aj vo forme oleja na pokožku, kde zmierňuje svrbenie a pôsobí preventívne proti vzniku jaziev.

                                Zdroj foto: freepik.com

Nie je to len o pokožke

Hoci pri ekzéme patrí medzi najhoršie prejavy práve svrbivá a zapálená pokožka, nestačí aplikovať len vonkajšie prostriedky na kožu. Ekzém je celostným problémom, preto je dobré myslieť na podporu zdravia celého organizmu.

V tomto smere sa odporúčajú aj ďalšie podporné prostriedky:

 

  • Užívanie probiotík na podporu zdravia črevnej mikroflóry.
  • Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny alebo ich dodávanie vo forme kvalitných prípravkov.
  • Starostlivosť o psychiku v podobe meditácie, terapie, rôznych relaxačných techník sa ukázala ako prospešná aj v liečbe ekzému, ktorý často súvisí práve s psychickým stavom človeka.
  • Konzumácia tekvicových a chia semiačok najmä pre vysoký obsah zinku.
  • Dostatok vlákniny v strave ako prevencia zápchy, ktorá by mohla prispievať k zhoršeniu ekzému.
  • Dostatok vitamínu A v strave.

Zdroj foto: freepik.com