Ako na bezproblémové požičanie auta na zahraničnej dovolenke?

Prvé kroky mnohých turistov po pristátí vo vysnívanej destinácii vedú práve do autopožičovne. Ako predísť sklamaniu a rozčarovaniu hneď na začiatku dovolenky? Stačí si dopredu zistiť, na čo si dať pozor pri výbere vozidla aj samotnej autopožičovne.

Online alebo na mieste?

Ak si spotrebiteľ plánuje požičať auto na dlhší časový úsek alebo počas celej dovolenky, je určite vhodné, aby si požičanie auta dojednal dopredu online. Túto možnosť dnes ponúka väčšina veľkých autopožičovní po celom svete. Nielenže tým pravdepodobne získa aj výhodnejšiu cenovú ponuku, ale zároveň sa bude môcť ešte v pohodlí domova zoznámiť s nájomnou zmluvou a obchodnými podmienkami. „Tlak, ktorý na zákazníkov môžu vyvinúť autopožičovne priamo na mieste, spoločne s tým, že sa spotrebiteľ nachádza v cudzej krajine, kde môže nastať aj jazyková bariéra, môže viesť k uzavretiu zmluvy, ktorá je pre spotrebiteľa nevýhodná,“ uvádza Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest. Pri online rezervácii si môže zároveň spotrebiteľ jednoducho overiť dôveryhodnosť autopožičovne na internete a prečítať si skúsenosti ostatných zákazníkov.

Výber vozidla

Pri výbere vozidla je dôležité mať na pamäti, že hoci môže byť napr. na obrázku s cenovou ponukou vyobrazený konkrétny model auta, autopožičovňa má iba povinnosť poskytnúť auto, ktoré je v rovnakej triede ako zobrazený model. Cestovateľ by sa tak mal zoznámiť s tým, autá akej triedy autopožičovne ponúkajú. Môže tým predísť sklamaniu z toho, že mu nebol poskytnutý konkrétny model vozidla a zároveň si bude dávať viac pozor, ak mu bude ponúknuté vozidlo, ktoré nespĺňa požiadavky vybranej triedy.

V samotnej zmluve by potom mala byť venovaná pozornosť rozsahu a výške poistenia vozidla. Primárne by sa mal spotrebiteľ zamerať na poistné limity a výšku spoluúčasti v prípade dopravnej nehody. „V rámci rozsahu poistenia je dobré si overiť, či poistenie zahŕňa aj poistenie čelného skla alebo či je vozidlo poistené proti krádeži. Dôležité je tiež zoznámiť sa s podmienkami vrátenia vozidla. Tie môžu upravovať napríklad maximálny denný limit najazdených kilometrov alebo to, v akom stave má byť nádrž vozidla pri jeho vrátení,“ dopĺňa Eduarda Hekšová. V niektorých autopožičovniach sa môže spotrebiteľ tiež stretnúť s pojmom CDW, čo je skratka z anglického „Collision Damage Waiver“, ktorý môžeme do slovenčiny voľne preložiť ako „Odpustenie zodpovednosti za škody“. V prípade tohto dojednania sa spotrebiteľ nemusí vôbec na poistení vozidla podieľať a autopožičovni zaplatí iba vopred dohodnutú čiastku. Výška takého poplatku sa potom odráža aj od hodnoty požičaného automobilu. Je však vždy dobré si overiť, či ide o úplne nulovú spoluúčasť alebo či niektoré časti automobilu podliehajú klasickému poisteniu. 

Osobitnú pozornosť je potrebné venovať aj tomu, či autopožičovňa požaduje debetnú alebo kreditnú kartu. Niektoré autopožičovne vyžadujú iba kreditnú kartu, na ktorej zablokujú depozit s určitou sumou. Tú vám v prípade vrátenia vozidla bez problémov vrátia. Autopožičovne volia túto stratégiu primárne preto, že v prípade poistnej udalosti môžu na kreditnej karte čiastku pohodlne strhnúť aj vtedy, keď nie je na karte dostatok finančných prostriedkov a je nutné ísť do mínusu. V prípade kreditnej karty totiž bude od spotrebiteľa túto čiastku vymáhať následne jeho banka. Pre mnoho Slovákov je toto zistenie nepríjemné, pretože na Slovensku sú primárne rozšírené debetné karty. Aj s debetnou kartou si možno auto požičať, ale často je potrebné následne dokúpiť plné havarijné poistenie, ktoré môže transakciu značne predražiť.

Ďalším faktorom, na ktorý by mal myslieť každý, kto si chce v zahraničí požičať automobil, je rozhodnutie, kto bude uvedený ako vodič vozidla. Zmluvne je možné zabezpečiť, že auto môže šoférovať aj viac osôb, ale to môže zvýšiť výšku poistného a aj samotnú cenu prenájmu vozidla. Ak by dopravnú nehodu spôsobila osoba, ktorá nie je uvedená v zmluve, môže byť od nej v súlade s konkrétnymi obchodnými podmienkami požadovaná náhrada plnej výšky škody. Úlohu tiež zohráva vek vodiča. Obchodné podmienky autopožičovní môžu stanoviť zvýšenie ceny poistného alebo špeciálne poplatky v prípade, že ide o mladšieho vodiča, väčšinou do 25 rokov, alebo, naopak, o staršieho vodiča nad 65 rokov. Je preto dôležité venovať pozornosť aj týmto podmienkam.

Pri vyzdvihnutí samotného auta v mieste dovolenky môže aj napriek dôkladnej príprave dôjsť ku komplikáciám. Preto je dobré vozidlo dostatočne skontrolovať, či sa na ňom nenachádzajú škrabance či odreniny. Dôležité je tiež vyskúšať funkčnosť stieračov, svetiel alebo napríklad ostrekovačov. Nemalo by sa zabudnúť ani na stav interiéru vozidla. „V prípade, že spotrebiteľ na niektoré tieto nedostatky narazí, je dôležité na ne upozorniť zamestnanca, ktorý auto odovzdáva, a trvať na uvedení týchto nedostatkov do odovzdávacieho protokolu. Ideálne je všetky chyby na vozidle pri prevzatí vyfotiť,“ upresňuje Eduarda Hekšová.

Ak bude spotrebiteľ venovať týmto náležitostiam dostatok pozornosti, mal by celý proces prebehnúť bez problémov. Zoznámiť by sa mal aj s miestnymi pravidlami cestnej premávky, aby mohol predísť všetkým nástrahám, ktoré ho môžu na ceste v zahraničí stretnúť...

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj foto: pixabay.com