Ako na „Luxus za pár korún“?
Poznáte Jirka Halamku? A viete, že si s ním môžete opäť navariť? Televízna stanica TV Paprika totiž uvádza novú kulinársku reláciu, ktorá bude opäť pod taktovkou obľúbeného kuchára. Jirka predvedie svoj kulinársky um, pričom ukáže, ako ľahko je možné pripraviť skvelú večeru z obyčajných surovín, ktoré máme bežne v špajze. V relácii „Luxus za pár korún“ sa budete môcť inšpirovať, ako z tradičných ingrediencií pripraviť pokrmy, ktoré počas pracovných dní vytvoria tie, ktoré si budete pamätať.
Kulinársku show Luxus za pár korún môžete sledovať od pondelka 16. mája každý pracovný deň o 20:50 na televíznej stanici TV Paprika. Dovtedy sa môžete inšpirovať niektorým z Jirkových receptov, o ktoré sa s nami podelil.
Chlpaté knedličky so slivkovým lekvárom a tvarohom
predstavujú dokonalú harmóniu medzi slaným a sladkým pokrmom. O pôvode chlpatých knedličiek sa vedú spory, jedni tvrdia, že pochádzajú z Čiech, podľa iných sú z Horného Rakúska. V každom prípade svoj názov získali podľa menšej vrstvy vyzrážaného škrobu, ktorý sa tvorí na ich povrchu a pripomína chĺpky. Základ knedličiek tvoria zemiaky, všestranne využiteľná surovina, v tomto recepte vyladená omáčkou zo slivkového lekváru.
Suroviny:
- 300 g zemiakov
- Slivkový lekvár
- Múčkový cukor (na posypanie)
- Krupica (podľa potreby a konzistencie cesta)
- 100 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- Rum
- Tvrdý tvaroh
- Maslo (na poliatie)
Postup prípravy:
Polovicu zemiakov uvaríme v šupke a po vychladnutí spoločne s druhou, surovou polovicou zemiakov nastrúhame najemno. Surové zemiaky by mali byť vyžmýkané. Do takto pripravených zemiakov vmiešame vajce s múkou a vytvoríme kompaktné cesto, z ktorého vytvárame väčšie guličky. Knedličky varíme v jemne osolenej vode približne 5-6 minút.
Omáčku pripravíme vymiešaním lekváru a rumu, ktoré spoločne prehrejeme. Pri servírovaní knedličiek najprv prelejeme rozpusteným maslom, posypeme múčkovým cukrom, prelejeme omáčkou z lekváru a nakoniec posypeme tvarohom.
Niečo ako Minestrone
Ide o tradičnú hustú taliansku polievku plnú zeleniny, ktorá je veľmi chutná a zdravá. Jej súčasťou bývajú cestoviny alebo ryža, svojou hutnosťou sa vyrovná samostatnému pokrmu. Podľa Talianov ide o najlepšiu polievku na svete, tak posúďte sami.
Suroviny:
- 100 g ružičkového kelu
- 100 g kapusty
- 1 ks koreňovej zeleniny (petržlen, zeler, mrkva)
- Divoké korenie (čierne korenie, nové korenie, bobkový list)
- 300 g paradajkového pretlaku
- 1 pretlak
- cestoviny
- Olej
- Vývar/voda
- Bazalka, tymian, rozmarín, cesnak
- Cibuľa
Postup prípravy:
Najprv si v osolenej vode uvaríme cestoviny, ktoré scedíme a dáme bokom. Na oleji orestujeme cibuľku, cesnak, zemiaky a následne pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu. Po chvíli pridáme divoké korenie a paradajkový pretlak, prilejeme vodu a necháme povariť. Približne po 10 minútach vlejeme paradajkové pyré, dochutíme a ešte pár minút povaríme.
Polievku môžeme servírovať s vopred uvarenými drobnými cestovinami.
Buchty z kysnutého cesta so zmesou z mletého mäsa
Touto dobrotou ľahko nahradíte aj hlavný chod a zamilujete sa na prvé zahryznutie. Šťavnaté mäso snúbiace sa s chuťou korenia a zapečené v chrumkavom ceste poteší každého gurmána.
Suroviny:
- 300 g mletého mäsa mix
- Slanina
- cesnak, cibuľa
- paradajkový pretlak
- Cukor
- Korenie (soľ, čierne korenie, paprika, chilli, sušený petržlen, sušený cesnak, sušená cibuľa)
- 200 g hladkej múky
- 20 g droždia
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
Postup prípravy:
Najprv si pripravíme kvások z droždia, vlažného mlieka, cukru a trochu múky. Následne ho prilejeme k zvyšnej múke a oleju a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme nakysnúť.
Počas kysnutia pripravíme mäsovú zmes. Mleté mäso ochutíme a orestujeme na cibuľke, cesnaku a slanine. Pridáme pretlak, premiešame, aby sa zmes dobre spojila a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie kúsky a z každého vypracujeme kornútik, ktorý plníme mäsovou zmesou. Pečieme asi 30 minút na 190 °C. Buchty je možné podávať teplé aj studené.