Ako mať bronzovú pokožku aj v zime?

Slnečných lúčov je čím ďalej, tým menej a z pokožky nám pomaly miznú posledné náznaky opálenia. Nepatríte k tým šťastným, ktorí by mohli pigment (melanín) rozdávať? Ak nechcete, aby ste vďaka bledej pokožke „splývali“ so snehom, ponúkame vám niekoľko tipov, ako si predĺžite (alebo nanovo získate) príťažlivé opálenie.

Samoopaľovací krém
Je to najrýchlejší spôsob ako dodať pokožke bronz. Pred použitím by ste mali na telo naniesť píling, aby ste z pokožky odstránili odumreté časti. Vďaka tomu vydrží bronzový efekt dlhšie a pokožka nebude fľakatá. Prípravok aplikujte vždy na suchú kožu. Predídete tak nevzhľadným škvrnám, ktoré by mohli vzniknúť. Odporúča sa nanášať tenšiu vrstvu samoopaľovacieho prostriedku počas dňa (ideálne popoludní, keď sa už nikam nechystáte). Na čo treba dať ešte pozor? Dbajte na to, aby ste si vybrali krém vhodný pre typ vašej pleti. Bohužiaľ, „opálenie“ s pomocou samoopaľovacieho krému je len krátkodobé, ak si ho chcete udržať, krém treba na pokožku častejšie nanášať.

Dostatok vitamínov
Snažte sa jesť potraviny, ktoré pomáhajú pokožke udržať si opálenie čo najdlhšie. Sú to najmä betakarotén, ale dôležitý je aj vitamín C, ktorý pokožku chráni pred škodlivými voľnými radikálmi. Betakarotén je obsiahnutý v mnohých potravinách nielen v mrkve (ako sa mnohí domnievajú), ale aj v zelenej listovej zelenine, paprike, rajčinách, kvake, niektorých sušených bylinkách (koriander, oregano, sušený petržlen). Najvýznamnejší antioxidant, teda vitamín C, sa nachádza v citrusových plodoch, paprike, rakytníku, jahodách, šípkach atď.

Horské slniečko
Aj v zime sa môžete opaľovať vonku. V horskom prostredí. Dokonalú lyžovačku si môžete spríjemniť „chytaním bronzu“ na vrchole svahu, na prechádzke alebo pri pohári teplého čajíku na zimnom slnku. Samozrejme, aj v tomto prípade musíte byť obozretní a dávať si pozor na spálenie, ktoré hrozí aj v zime pri dlhodobom pobyte na slnku bez dostatočnej ochrany krému s ochranným faktorom. Preto si nezabudnite natrieť opaľovacím prostriedkom každý kúsok pokožky vytŕčajúci spod zimného oblečenia. Obzvlášť treba dbať na oblasť tváre.

Solárium
Vo všeobecnosti pretrváva názor, že prílišné používanie solária je pre zdravie človeka rizikom a zároveň urýchľuje starnutie pokožky. Preto odporúčame túto metódu používať rozumne, netráviť v soláriu príliš veľa času a dodržiavať všetky zásady bezpečného používania (poznať fototyp svojej pokožky a prispôsobiť tomu dĺžku pobytu v soláriu, používať solárne krémy, chrániť si zrak a pod.).

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net (Ambro)