Ako jesť menej bieleho pečiva?
Doprajete si denne sladké šišky, biely chlieb, kysnuté koláče a ďalšie pochúťky z bielej múky v neprimeranom množstve? Potom je pravdepodobné, že ručička na váhe ide smerom nahor. A nielen to, koledujete si aj o zdravotné problémy.
Samozrejme, každý si z času na čas doprajte aj niečo nezdravé, no problém nastáva vtedy, keď to preháňa, teda si nevie ustrážiť hranicu. Ak ste si vedomí toho, že jete veľa bieleho pečiva a produktov z bielej múky, a radi by ste s tým niečo urobili, vyskúšajte naše tipy.
1. Choďte na to postupne
Ak ste mali roky vo zvyku jesť dennodenne niekoľko porcií bieleho pečiva, v tom prípade zrejme nie je pre vás radikálne riešenie tým pravým. Skúste sa „závislosti“ na pečive zbavovať postupne. Teda najprv z jedálnička vyraďte tie druhy, ktoré sú sladké – šišky, plnené čokoládové pečivo, kysnuté koláče, ale aj cereálie (nielenže obsahujú bielu múku, ale aj veľa cukru) a podobne.
Zároveň začnite biele pečivo nahrádzať kvalitným celozrnným. Nezabudnite aj na stanovenie počtu porcií pečiva, ktoré by mali postupne klesať. Toto vám pomôže ustrážiť denník, do ktorého si budete zapisovať, čo ste v daný deň zjedli. Ak ste predtým denne skonzumovali 2 biele rožky na raňajky, na desiatu sladký rožok s čokoládovou plnkou, popoludní bagetu a večer napríklad biele cestoviny alebo pizzu – teda ste jedli pečivo (jedlá z bielej múky) 4-krát denne, postupne znižujte množstvo i počet „pečivových“ porcií. Pečivo si doprajte hlavne v dopoludňajších hodinách alebo pred náročnejším cvičením. S pribúdajúcimi hodinami sa mu snažte vyhýbať. Preferujte celozrnné pečivo a snažte sa svoj jedálny lístok spestriť – zistíte, že na svete existuje veľa chutných a zdravých potravín.
2. Naučte sa piecť chlieb doma
Nájsť na trhu kvalitný celozrnný chlieb či pečivo nie je jednoduché. Ak sa vám to nedarí, skúste sa v tomto smere zdokonaliť sami. Viete, aké je podľa mnohých odborníkov najlepšie pečivo? Ide o kváskový chlieb pripravený z celozrnnej ražnej múky. Pripraviť si takýto chlieb doma vyžaduje trochu cviku, ale výsledok je skvelý.
3. Osvojte si správne kombinácie
Ak sa bieleho pečiva vzdávate iba ťažko, skúste uvoľňovanie energie z neho správne „zbrzdiť“. Docielite to tak, že chlieb a pečivo skombinujete s dostatočným množstvom bielkovín a tukov. Môže ísť napríklad o olivový olej, semiačka, syr a podobne. Nezabudnite na veľké množstvo zeleniny! Má málo kalórií, ale skvelo zasýti a obsahuje veľa živín.
-w-