Ako doplniť do tela probiotiká? Skúste to s týmito 4 potravinami!

Probiotiká sú prospešné črevné baktérie, ktoré sú dôležité nielen pre dobré trávenie a celkovú imunitu, ale podľa odborníkov sú pomocníkmi aj pri riešení rozličných zdravotných ťažkostí, ako sú ekzém, vysoká hladina cholesterolu či Crohnova choroba. Podľa niektorých výskumov majú dokonca schopnosť priaznivo vplývať na duševné zdravie.

Chcete byť zdraví a vitálni po telesnej i duševnej stránke? Potom je dôležité prijímať probiotiká denne prostredníctvom potravín či nápojov. Kde sú prospešné baktérie zastúpené v hojnom množstve?

Kyslá kapusta

Jedná sa o potravinu, ktorá je nabitá nielen prospešnými probiotikami, ale napríklad aj vitamínom C, železom, fosforom, vlákninou a ďalšími látkami. Podľa jednej zo štúdií denná konzumácia kvasenej kapusty viedla k zníženiu sociálnej fóbie. Zdá sa, že preto, lebo prospešné črevné baktérie majú vplyv aj na produkciu serotonínu, teda hormónu dobrej nálady.

V tomto smere je však dôležité vybrať si kvalitný produkt. Ideálne je, ak máte doma pripravenú kvasenú kapustu, alebo si ju zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. V obchodných reťazcoch sa môžete stretnúť aj s kapustou, ktorá je nakladaná v octe, čiže tu sa nejedná o kvasenú kapustu. Takisto si treba dôkladne prečítať zloženie, pretože kvasená kapusta by mala obsahovať iba kapustu, poprípade cibuľu, soľ a koreniny. Samozrejme, kvasená kapusta nie je tepelne upravená a neobsahuje žiadne pridané látky.

Tempeh

Tempeh je jedným z fermentovaných sójových produktov, ktoré disponujú vysokou výživovou hodnotou a aj jedinečnou chuťou. Niekomu môže tempeh chuťou pripomínať kurča, inému rybí filet. Táto sójová pochúťka predstavuje skvelý zdroj bielkovín, ktorý možno porovnať s hydinou. Je preto lahôdkou stvorenou napríklad pre vegetariánov. V tejto špecialite sa nachádzajú i vitamíny B, vrátane vitamínu B12, vápnik, fosfor, železo či horčík. Tempeh sa dá použiť na prípravu mnohých pokrmov, akú sú nátierky či šaláty. Naturálny tempeh však treba dochutiť správnymi koreninami a tepelne upraviť.


Kefír

Kefír predstavovať netreba, pretože ho bežne kúpime v obchode. Jedná sa o fermentovaný mliečny produkt, ktorý je zdrojom cenných probiotík, vápnika, horčíka, kyseliny listovej či enzýmov. Najčastejšie sa vyrába z kravského mlieka, výnimkou však nie je ani kozí či ovčí kefír. Podľa štúdie z roku 2013 môže kefír pomôcť pri zmiernení tráviacich ťažkostí, alergií a takisto pozitívne vplývať na zdravie srdca.

Ak sa rozhodnete zaradiť kefír do jedálneho lístka pravidelne, v prvom rade si prečítajte etiketu kefíru – vyhnite sa produktom s obsahom cukru či pridaných látok. Riešením je aj domáca výroba kefíru. Ak vám nechutí kefír samotný, pridajte ho do smoothie.


Kombuča

Kombuča (kombucha) je kvasený nápoj z čajovej huby. Kúpite ho v obchodoch so zdravou výživou, poprípade si ho môžete pripraviť pravidelne aj doma. Okrem probiotík v ňom nájdete antioxidanty,   vitamíny, minerály i stopové prvky. Hoci neexistuje veľa vedeckých výskumov, ktoré by sa venovali pôsobeniu tohto fermentovaného nápoja na ľudské zdravie, tí, ktorí ho vyskúšali, udávajú pozitíva, ako zlepšenie trávenia, posilnenie imunity či podporu látkovej výmeny.


-w-