Ako cez Vianoce nepribrať

Ani sa nenazdáme a prejde čas adventu, a potom vianočné sviatky. Podľa tradície k Vianociam patrí aj plný stôl jedla. Pre mnohých z nás sa Vianoce stali symbolom prejedania a lenivého vysedávania pred televízorom. Všetko raz skončí a platí to aj v tomto prípade. Po novom roku príde prebudenie a rozčarovanie, keď zistíme, že sa nezmestíme do našich obľúbených nohavíc. Mali by sme si preto uvedomiť, že Vianoce nie sú len o jedle. Ich podstata je niekde inde a jedlo je iba ich súčasťou.


Nie všetko naraz
Hlavným problémom je obrovské množstvo zákuskov a rôznych dobrôt. Naše domácnosti sú plné jedla a my by sme najradšej ochutnali všetko a naraz. Takže väčšina z nás si naloží z každého trochu a pre istotu ešte trochu viac, veď sú predsa Vianoce, pomieša sladké so slaným a organizmu spôsobí šok. Tráviacemu systému to potom trvá oveľa dlhšie, kým sa dá do pohybu. Ak chcete ochutnať z každej pochúťky, s pokojným svedomím to urobte, avšak nie všetko naraz. Sviatky trvajú niekoľko dní a jedlo vám neutečie.

Pozor na vyjedanie
Vianočné hodovanie spravidla začína štedrovečernou hostinou. Pokojne si doprajte všetko, na čo vám príde na chuť. Ak sa dosýta najete, z jedného razu určite nepriberiete. Na čo si však dajte pozor, je vyjedanie po štedrej večeri. Radšej si navarte bylinkový čaj, ktorý pomôže vášmu organizmu stráviť všetko jedlo. Aj počas nasledujúcich dní sa sústreďte predovšetkým na hlavné jedlá a čo najviac obmedzte vyjedanie všakovakých koláčikov počas dňa. Namiesto koláčov si radšej doprajte ovocie, ktoré je zdrojom vlákniny a vitamínov. Nezabúdajte ani na pitný režim, ideálna je čistá neperlivá voda.

Obmedzte alkohol
Samozrejme, rôzne prípitky k vianočnému obdobiu patria. Alkohol je však zdrojom prázdnych kalórií. Uprednostnite teda biele víno alebo pivo pred tvrdým alkoholom. A samozrejme, v čo najmenších dávkach.

Nebezpečné návštevy
Vianočné tradície kážu navštíviť rodinu a najbližších priateľov. Tu na nás striehne ďalšie nebezpečenstvo v podobe ďalšieho jedla a koláčov, ktoré si priam žiadajú, aby ste ich vyskúšali. Ak si nevezmeme, sme netaktné, ak však pristúpime na hostiteľovu hru, obyčajne si to odnesie náš žalúdok. Jesť však len preto, aby sme niekoho neurazili, je hlúposť. Takže zdvorilosť - nezdvorilosť, ak nevládzete, alebo nemáte chuť, slušne odmietnite.

Nezabúdajte na pohyb
Počas sviatkov nám nechýba takmer nič okrem pohybu. Zoberte deti, choďte sa poprechádzať alebo sánkovať. Vychutnajte si zimnú zasneženú krajinu, zhlboka dýchajte a užívajte si každú chvíľku. Čerstvý vzduch a chôdza pomôžu s trávením, spália kalórie a uvoľnia endorfíny. Bude to príjemné spestrenie medzi ničnerobením, vylihovaním na gauči a sledovaním Popolušky.

Medzi sviatkami doprajte oddych vášmu žalúdku
Osvedčeným trikom je naordinovať si medzi sviatkami malý pôst. Skúste si odpustiť všetko sladké a mastné a siahnuť po niečom zdravšom, prípadne vynechať večeru. Odľahčíte tým žalúdok a pripravíte ho na ďalšie kolo silvestrovského hodovania.

Zlaté pravidlo
Majte na mysli – všetko s mierou, toto pravidlo sa mimoriadne hodí aj v prípade vianočného hodovania. Ak ho dodržíte, v novom roku vás neprekvapia žiadne „sprané“ menšie nohavice.

Autor: Janka Radimáková