Ako bojovať s úzkostnými poruchami?

 „Strach, obavy a úzkosť dokážu človeka paralyzovať na celý deň. V práci sa nemôžem sústrediť na povinnosti, lebo ma prenasledujú strašidelné myšlienky o tom, čo všetko sa môže stať mojej rodine, priateľom. Keď jedna pominie, príde druhá. Je to nezastaviteľný kolotoč. Nedajú mi dýchať. Po celý čas verím, že úľava príde vtedy, keď otvorím dvere na svojom byte. Bohužiaľ, pravda je neľútostná. Pokoj nemám ani doma, dokonca úzkostné pocity sú oveľa intenzívnejšie. O obrovských problémoch so zaspávaním ani nevravím. Psychické problémy sa prejavujú aj na mojom tele. Dýcham ťažšie, srdce mi bije ako zvon a veľmi často ma trápi hnačka,“ hovorí o svojich problémoch s generalizovanou úzkostnou poruchou Sandra.
 
Generalizovaná úzkostná porucha nie je fóbiou, pretože fóbie sa viažu ku konkrétnej veci alebo situácii. GAD predstavuje strach, obavy z vecí, ktoré sa môžu stať, ale v skutočnosti je minimálna pravdepodobnosť toho, že sa stanú. Napr. dieťa chodí samo do školy, tŕpnete až dovtedy, kým vám nezavolá. Ak s telefonátom mešká, chodíte šialená od strachu po byte a nemyslíte na nič iné iba na to, čo sa mu všetko mohlo stať. Príklad inej situácie - Priateľ cestuje do zahraničia a napadne vám tisíc zlých vecí, ktoré sa mu môžu cestou stať – nehoda, krádež, úraz. Pokiaľ sa nevráti, myšlienky plné strachu neustúpia. Sú dotieravé, nemôžete sa na nič sústrediť ani upokojiť. Po návrate blízkeho sa objaví nová úzkosť. Rovnako vyčerpávajúca, ubíjajúca a nelogická ako predchádzajúca.

Ľudia, ktorí trpia GAD, často zaťažujú aj svoje okolie prehnanou starostlivosťou. Potrebujú vedieť, čo sa stane a mať veci pod absolútnou kontrolou.

Ako sa úzkosti zbaviť?

Príčina úzkosti prichádza z vonkajšieho prostredia. Prepadne vás myšlienka a vaše podvedomie sa jej začne automaticky venovať a rozoberať ju. Dostávate sa do situácie, keď vaša myseľ produkuje hororové scenáre sprevádzané obrovským strachom a úzkosťou.

V prvom rade svoj problém prijmite, pripustite, že existuje. GAD netreba podceňovať, pretože výrazne znižuje kvalitu života. Pripomeňte svojmu vnútornému „ja“, že všetko, čo sa vo vašej mysli odohráva, je nereálne a nikdy sa nestane. Snažte sa dostať do stavu, že so svojou mysľou nebudete spolupracovať.

Prvou pomocou môže byť aj postupné napínanie a uvoľňovanie jednotlivým svalových skupín tela. Je dokázané, že keď dôjde k uvoľneniu tela, pozitívne to ovplyvní aj myseľ. Účinné je tiež hlboké a pomalé dýchanie i meditácia. Obavy pomáha eliminovať obľúbená hudba, uvoľňujúca vôňa, dotyk s človekom alebo domácim miláčikom.
 
(-de-)