Aké sú riziká a prínosy pitia alkoholu?

O alkohole sa toho popísalo viac ako dosť. Informácie sa rôznia. Odborníci sa stále dohadujú o výhodách i nevýhodách primeranej konzumácie alkoholu. Jedni ho označujú za jed, druhí prichádzajú s dôkazmi o pozitívach užívania omamného moku.

Kedy je alkohol nebezpečný?

Pokiaľ v živote volíte zlatú strednú cestu, robíte správne. Čo sa týka alkoholu, hodnotenie jeho prínosov a rizík, spočíva v dávkovaní. Mierna konzumácia je pozitívna pre srdce a obehový systém. Objavujú sa i hlasy, ktoré hovoria o ochrane pred cukrovkou 2. typu a žlčovými kameňmi. O nadmernej konzumácii a rizikách, ktoré z nej vyplývajú, netreba príliš hovoriť. Štatistiky viacerých krajín hovoria jasne o tom, že alkohol je častou príčinou smrteľných nehôd. Nadmerné pitie alkoholu poškodzuje pečeň a srdce. Neprimeraná konzumácia alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny, depresie a zvyšuje agresivitu.

Z uvedeného vyplýva, že alkohol má dve tváre. Molekuly etanolu priamo pôsobia na vnútorné orgány a mení sa hladina lipidov a inzulínu v krvi. Tým pádom dochádza k ovplyvneniu nálady, sústredenia a koordinácie.

Existuje predstava o primeranom pití?

Pravdupovediac, doteraz sa nenašiel nikto, kto by presnejšie definoval primerané pitie alkoholu. Netrúfli si na to ani samotní vedci. V súčasnosti neexistuje žiadna všeobecne prijímaná hranica striedmeho pitia alkoholu. Podľa čoho sa teda riadiť? Mierne pitie možno charakterizovať ako konzumáciu alkoholu, ktorá prináša organizmu človeka zdravotné výhody. Za primeranú dávku sa považuje jeden drink denne. Čo to však znamená presne, je stále záhadou.

Nezamieňajte si odporúčania odborníkov tak, ako sa vám hodí!

Toto varovanie sa týka najmä konzumácie piva a vína, ktoré sú v primeranom množstve pre zdravie prínosom. Pri víne sa odporúča denne konzumovať 2 deci. To však neznamená, že cez týždeň nebudete piť vôbec a cez víkend skonzumujete naraz 14 deci. V tomto prípade vám alkohol zdravie nepodporí.

Pozor, aj mierne pitie alkoholu môže byť rizikom!

Alkohol má tendenciu narúšať spánok. Je nebezpečný pri kombinácii s liekmi. Neodporúča sa praktizovať pravidlo jedného drinku denne u ľudí, kde hrozí riziko alkoholizmu. Týka sa to najmä osôb s rodinnou anamnézou alkoholizmu.

Dámy pozor, dva a viac drinkov zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka

Vedci rozsiahlo štúdiou dospeli k zaujímavým výsledkom. Ak si denne doprajete dva a viac drinkov, vystavujete sa zvýšenému riziku vzniku rakoviny prsníka. Toto riziko je vyššie až o 41 percent! Nebezpečenstvo možno znížiť konzumáciu kyseliny listovej v množstve 600 mikrogramov za deň.

Kedy nevýhody alkoholu prevažujú nad výhodami?

Vedci používajú špeciálne a zložité výpočty. Pre 30-ročného muža prevažujú nevýhody nad výhodami. Zvyšuje sa riziko dopravnej nehody spôsobenej alkoholom. Predpokladá sa, že srdce je v tomto veku zdravé. Nepotrebuje prevenciu v podobe alkoholu. Naopak, u 60-ročného muža je to opačne. Primeraná konzumácia alkoholu chráni pred srdcovými chorobami a tak prevyšujú výhody jeho konzumácie. Pri ženách vo veku 60 rokov je to ťažšie. Vedci musia zohľadňovať čísla hovoriace o úmrtí žien na rakovinu prsníka a srdcové choroby a ďalšie aspekty.

Mierne pitie alkoholu je subjektívnou záležitosťou. Každý z nás je iný a preto sú prínosy a riziká rôzne. So stanovením primeranej dávky by vám mohol pomôcť ošetrujúci lekár.

(-de-)