Aké materiály matracov sú najobľúbenejšie?

Osvedčená pravda hovorí, že pre pohodlný spánok je správny matrac azda ešte dôležitejší než samotná posteľ. Práve naň totiž prenášame celú našu váhu, a matrac významne určuje, nakoľko kvalitne sa vyspíme. Pri jeho výbere sa okrem rozmerov či tvrdosti treba pozerať aj na materiál, z ktorého je vyrobený.

Aké sú najčastejšie materiály?

Práve materiál patrí spolu k rozmerom a tvrdosti ku kľúčovým aspektom pri výbere vhodného matraca. A dá sa povedať, že pri rozhodovaní je to aj najnáročnejší faktor. Pri rozmeroch niet o čom – ak potrebujete na svoju posteľ matrace 90x200, tak si vyberiete tie. Rovnako aj tvrdosť je pomerne jasná aj podľa telesnej hmotnosti. Materiál, to je niečo iné. Najčastejšie poznáme penové, taštičkové, pružinové či latexové matrace. Dopĺňajú ich matrace z pamäťovej peny či antibakteriálnej alebo PUR peny, a rovnako aj termoregulačné matrace.

Všetky majú svoje špecifická

Pochopiteľne, materiály na matrace sa od seba navzájom líšia, a všetky majú svoje konkrétne špecifiká. Medzi tie najobľúbenejšie môžeme určite zaradiť spomínané penové matrace, predstavujúce akýsi zlatý štandard. Sú pohodlné, dobre odvádzajú vlhkosť, sú obľúbeným riešením aj pre prechodné prespania ako napríklad v hoteloch. Čoraz obľúbenejšie sú aj taštičkové či pružinové matrace, ktoré ponúkajú výborný pomer kvality a ceny. Najmä v lete sa hodí, že dobre odvádzajú teplo a taktiež aj dlho vydržia. O výhodách a obľube pamäťovej peny azda ani nemusíme dlho písať, a taktiež sú tu jasné benefity v podaní termoregulačných matracov. Obľúbené materiály teda poznáte, potom už len stačí vybrať rozmer, ako napríklad matrace 160x200.

Ako si teda vybrať?

V tomto prípade naozaj nejestvuje univerzálna rada, pretože pre každého je pri materiáli na matrac kľúčové niečo iné – niekto preferuje odvádzanie vlhkosti, niekto iný odvetrávanie, prípadne pomer kvality s cenou či životnosť. Kľúčové je dobre si toto rozhodnutie zvážiť a vnímať všetky atribúty vášho finálneho rozhodnutia. Pretože na konci dňa to budete vy, kto na matraci bude spať, a pôjde o vaše pohodlie.

Zdroj foto: freepik.com