Aké máte chute?
Môže sa stať, že aj popri pravidelnej a pestrej životospráve odrazu pocítite neodolateľnú chuť na niečo neobvyklé. Odkiaľ sa táto chuť berie? Organizmus vraj vie, aká potrava mu chýba a čo treba doplniť. A podľa toho, na čo práve dostanete chuť, môžete zistiť, čoho máte nedostatok.
Maslo - v organizme chýba vitamín A a niektoré mastné kyseliny.
Čokoláda - mozog si žiada prísun aminokyseliny tryptofánu, nevyhnutej na syntézu serotonínu zvyšujúceho pocit šťastia.
Syr - chýba vápnik a fosfor.
Vajíčka - svaly si pýtajú proteíny, jednoducho stráviteľné bielkoviny.
Rezeň - nedostatok železa v krvi.
Zmrzlina - nízka hladina cukru v krvi.
Jablká - v krvi je priveľa cholesterolu v dôsledku nadmernej konzumácie mäsa, údenín a tavených syrov.
Niečo slané - chýba jód alebo sa znížil krvný tlak.
Uhorky - máme príliš málo minerálnych solí nevyhnutných pre energetické procesy organizmu.
Mlieko - vystresovaný nervový systém potrebuje upokojujúcu aminokyselinu tryptofán.