AKÉ KORENINY

 

V domácnosti používame rôzne naše i cudzokrajné koreniny, ktoré obsahujú vonné a prijemne chutiace látky. Pridávame ich do jedál len na zvýšenie vône na dosiahnutie žiaducej chuti. Správne koreniť pokrmy nie je také jednoduché, ako sa zdá. Aj tu však platí zásada - radšej menej ako viac.
 
Bobkový list pridávame vcelku do marinád, pri nakladaní zeleniny, húb, do pikantných omáčok a kyslých polievok.
Fenikel celý používame do nakladanej zeleniny, drvený na posýpanie pečiva.
 
Klinčeky vcelku pridávame do pikantných omáčok, ryže, kompótov, kečupov, jemno mleté do paštét, perníkov a plniek.
 
Kôpor pridávame do zemiakových a mliečnych polievok, omáčok, do nakladaných zelenín a uhoriek, do šalátov a do tvarohových a syrových nátierok.

Majorán je vhodný do zemiakových alebo strukovinových polievok, mäsových sekanín, jaternicových zmesí, z mäsa najmä baraniny.
 
Vanilku používame do krémov, sladkých múčnikov, zrmzlín, pien a krémov.
 
Škorica je vhodná na posýpanie kaší, lievancov, do plniek a omáčok.
 
Saturejku záhradnú pridávame do polievok, omáčok, paštét, do uhoriek, šalátov, zeleninových konzerv a údenín.
 
Rasca sa hodí na posýpenie pečiva, na šaláty, do nátierok, kapusty, pod tučné mäso.
 
Nové korenie pridávame do pikantných omáčok, paštét, rôsolov, do nakladanej zeleniny, húb, uhoriek, do perníkov a pečiva ho používame najemno zomleté.