Ak sa bolesť duše nerieši, poznačí telo

Ak sa dlhodobo nad niečím trápite alebo žijete v strese a tento stav neriešite, skôr či neskôr sa to odzrkadlí na vašom fyzickom zdraví.    

Možno aj vy máte vo svojom okolí človeka, ktorý tvrdí, že jeho nerozhodí nikto a nič. V situácii, v ktorej by „vybuchol“ aj ten najväčší flegmatik, je úplne pokojný a vyhlasuje, že on nepozná negatívne emócie, ako je napríklad hnev, strach či úzkosť. Je síce pravda, že každý z nás reaguje na rôzne situácie rozličným spôsobom, no potláčanie vlastných emócií sa nevypláca. „Niektorí hovoria, že sa nikdy nehnevajú. Hnev je však prirodzená reakcia na určité situácie, a ak aj nedáme hnev poznať navonok, môže sa to odraziť v somatickom telesnom ochorení. Niekadiaľ to jednoducho musí ísť von. Nejde len o pocit hnevu. Vo všeobecnosti ide o to, ako sa človek správa sám k sebe,“ hovorí Erika Matwij z Human Inside

Telo a duša sú prepojené

Stretli ste sa už s pojmom somatizácia? Podľa slovníka cudzích slov ide o prenesenie, resp. odvedenie psychického napätia do telesnej oblasti alebo odvedenie, prenesenie psychického napätia vzniknutého pri nedosahovaní cieľa do telesnej oblasti. „Keď človek prežíva dlhodobé vnútorné konflikty, stresy, napätia a ďalšie negatívne emócie, ktoré nerieši, môžu sa preniesť do čisto fyzických problémov. Problémy môžu byť skryté v človeku samotnom, v jeho vnútornom prežívaní alebo vzniknúť ako dôsledok nespracovaných udalostí v živote. Tento stav sa nazýva somatizácia a v podstate hovorí o úteku do choroby, keď sa náš psychický stav prejaví na zdravotnom stave,“ vysvetľuje Erika Matwij. Spočiatku môže ísť o banálne prejavy, ktoré však môžu prerásť do vážnejších zdravotných problémov. Teda somatizácia sa môže prejaviť vyrážkami, nádchou, migrénou, vypadávaním vlasov, ale aj zníženou imunitou, nespavosťou či gynekologickými problémami. Napríklad akné môže vzniknúť ako dôsledok odmietania samého seba, z neschopnosti mať sa rád. Za vznikom anémie môže stáť aj strach a absencia radosti zo života. Cysty u žien môžu prameniť z toho, že žena nedokáže odpustiť a neustále sa vracia do minulosti. Teda za každým fyzickým problémom treba hľadať aj duchovnú príčinu.

Somatizácia sa prejavuje už u detí

Aktuálne má mnoho detí problém s tým, že sú buď utiahnuté, alebo naopak, snažia sa všemožnými prejavmi upútať pozornosť dospelých. Často sa to prejavuje až agresivitou. Môže sa to diať vtedy, keď rodičia nevenujú svojmu dieťaťu dostatok času či pozornosti, alebo sú detičky z nejakých príčin v strese. Lenže pozornosť si dieťa môže „vynucovať“  nielen svojím správaním, ale aj somatizáciou, teda tak, že ochorie, má kašeľ či horúčku. „Mnohí si môžu povedať, že dieťa simuluje, ale nie je to tak. Je to naozaj prejav oslabeného tela. Pri dlhodobom pôsobení a neriešení takéhoto stresora to môže prejsť napríklad do alergie, čo v preklade znamená vlastne zvýšenú precitlivenosť na...,“ dopĺňa Erika Matwij z Human Inside.

Tipy, ako sa naučiť lepšie vnímať svoje telo

Čo treba urobiť, aby bol človek zdravý a fit? Okrem toho, že treba zdravo jesť, športovať či dostatočne dlho spať, je potrebné aj naučiť sa zvládať, resp. uvoľňovať nahromadené negatívne emócie. Spôsobov, ako tak urobiť je viacero. Môže ísť o hlboké dýchanie, jogu, masáže, arteterapiu, ale aj cvičenie. „Nahromadené negatívne emócie, ako napríklad hnev, zlosť či smútok v tele spôsobujú časté problémy. Vieme sa ich zbaviť hlavne fyzickou aktivitou,“ odporúča Erika Matwij. Pri voľbe toho správneho druhu pohybu je kľúčové vybrať si taký, ktorý bude človeka vnútorne napĺňať. Niekedy si to vyžaduje určitý čas a skúšanie, pretože každému z nás môže vyhovovať iný šport. Snaha sa však vyplatí. Veď šport je úžasný a prospieva duši i telu.

Mirka

Zdroj: http://bodymind.cvicte.sk/joga-1/ak-sa-bolest-duse-neriesi-poznaci-telo