Ak prestanete jesť cukor, klesne vám tlak i cholesterol

Ak skoncujete s cukrom alebo znížite jeho spotrebu, odzrkadlí sa to pozitívne na krvnom tlaku i cholesterole v krvi.

Neznamená to, že ak chcete tieto benefity dosiahnuť, musíte znížiť i počet prijatých kalórií alebo chudnúť. Stačí znížiť spotrebu pridaného cukru. Teda s istotou to platí u detí. S touto informáciou prišli odborníci zo San Francisca a Kalifornie. Pozitívny účinok sa objaví už počas 9 dní!

Ako to vedci zistili?

Vedci testovali 43 detí vo veku 9-18 rokov, ktoré trpeli obezitou a príznakmi metabolického syndrómu. Čo urobili? Jednoducho všetkým účastníkom pokusu znížili percentuálny podiel cukru z celkového množstva denne prijatých kalórií. Konkrétne to znamenalo, že dennú spotrebu cukru zredukovali z 28 na 4 percentá a fruktózu z 12 na 4 percentá celkového denného príjmu kalórií. V praxi to znamenalo, že deti mohli konzumovať jediný zdroj cukru a tým bolo ovocie tak, že nesmeli prekročiť stanovené množstvo. Čo sa stalo po deviatich dňoch? V priemere klesol krvný tlak u mladých účastníkov o 4,3 percenta, cholesterol o 12,5 percenta, triglyceridy o 46 percent a inzulín o 53 percent.

Vyskúšajte to aj vy!

Z uvedeného vyplýva, že cukor je nielen kalorickou bombou, ktorá je zodpovedná za nevzhľadný a nebezpečný tuk na našom tele, ale zároveň má vplyv aj na hladinu cholesterolu a krvného tlaku a aj na ďalšie príznaky metabolického syndrómu. Ak teda trpíte vysokým cholesterolom či krvným tlakom, skúste sa cukru vyhýbať. V dnešnej dobe to nie je jednoduché, treba si dávať naozaj veľký pozor na to, čo jeme a dôsledne čítať etikety, ale za získanie pevného zdravia táto snaha stojí.

Viac informácií o danej štúdii nájdete tu: https://www.ucsf.edu/news/2015/10/136676/obese-childrens-health-rapidly-improves-sugar-reduction-unrelated-calories

-w-