Aj svaly potrebujú vápnik

Vedeli ste, že vápnik okrem udržania zdravých kostí prispieva aj k normálnemu fungovaniu našich svalov? Jeho dostatočný príjem je ešte dôležitejší práve v lete, kedy sa pri vysokých teplotách viac potíme a z nášho tela sa odplavujú nielen tekutiny, ale s nimi aj minerálne látky. Napríklad pri 8-hodinovej vysokohorskej túre stratíme až
400 mg vápnika, čo je pri odporúčanej dennej dávke vápnika 1000 – 1300 mg podľa veku a pohlavia podstatná časť. A tú by sme mali adekvátne doplniť, ideálne prirodzenou formou.

Na spotrebu a potrebu vápnika pre naše telo vplýva aj samotný fyzický výkon. „Vďaka fyzickej námahe ho svaly využívajú vo zvýšenej miere a okrem toho vápnik zlepšuje aj metabolizmus - využiteľnosť glukózy ako zdroja energie. A keďže telo si nevie vápnik vytvoriť samo a my nechceme, aby si ho zobralo z kostí, musíme vápnik dodať zvonka, najlepšie priebežne, nielen nárazovo. Počas horúcich letných dní a pri fyzicky náročných činnostiach preto odporúčam zvýšiť príjem tekutín a zaradiť medzi ne aj vápnikové minerálne vody,“ vysvetľuje MUDr. Adela Penesová, PhD., lekárka a odborníčka na pohyb a obezitu. Práve ionizovaná, voľná forma vápnika v minerálke je pre naše telo ideálna na vstrebávanie tejto látky. Navyše, pitie minerálnej vody väčšinou nie je nárazové, takže dochádza k postupnému a prirodzenému príjmu vápnika, čo je pre náš organizmus vhodnejšie. Hladina vápnika v krvi potrebná pre všetky jeho úlohy v našom tele sa tak udržiava priebežne a pomáha pri fyziologickom hospodárení s vápnikom. 

Na náročnú turistiku si zbaľte okrem dobrých topánok aj vápnikovú minerálku

Minerálne vody s vyšším obsahom vápnika sú jeho vynikajúcim prirodzeným zdrojom. Keď sa osviežime vápnikovou minerálnou vodou, ľahko dokážeme regulovať príjem tohto minerálu a nezaťažíme svoj organizmus príjmom ďalších látok, ktoré zamedzujú vstrebávaniu vápnika. Medzi ne patria napr. živočíšne bielkoviny alebo tuky. Naopak, vstrebávanie vápnika podporuje aj dostatočný obsah horčíka v minerálnej vode. Stabilnú hladinu cukru počas námahy nám zase udrží celozrnný chlieb a strukoviny v nátierke. Zelenina doplní vitamíny, ktoré tiež pri fyzickej námahe potrebujeme.

Napite sa vápnika

Plánujete aj vy počas leta náročnú turistiku alebo fyzicky náročné aktivity okolo domu? Tak nezabudnite na dostatočný príjem tekutín a vápnika. Minerálna voda Kláštorná Kalcia je bohatým a prírodným zdrojom vápnika, ktorý prispieva k spevneniu vašich kostí a regenerácii vašich svalov, a obsahuje aj dostatočné množstvo horčíka. Pramení vo vápencovom podloží v Kláštore pod Znievom, vďaka čomu má prirodzene zvýšený obsah vápnika, čo vaše telo ocení pri každej fyzickej námahe. Všetky jej fľaše sú navyše vyrobené iba z recyklovaných PET fliaš vyzbieraných v slovenskom zálohovom systéme.