Aj spánok má mnoho polôh a pováh

To, v akej polohe spíte nielenže ovplyvňuje váš zdravotný stav, ale je aj odrazom každého (ne)skrotného temperamentu.

Ten, kto spí na bruchu tvárou nadol je nadovšetko sebavedomý až drzý, no zato mu lepšie trávi a pokiaľ nemá hlavu vytočenú ani na jednu, ani na druhú stranu, netrápia ho zablokované krčné stavce. Spánok na bruchu však môže spôsobiť hlboké vrásky a rôzne ryhy na tvári.

Ak sa pred spaním schúlite do klbka, tak potom patríte k plachým a bojazlivým povahám s dýchacími ťažkosťami a bolesťami chrbta. Táto poloha sa odporúča spachtošom, ktorí chrápu a tehotným ženám.

Spánok na boku o vás prezrádza, že máte racionálny prístup k životu a potrebovali by ste do svojho denného režimu vniesť aspoň za štipku spontánnosti. Pri tejto polohe by ste nemali mať ruky pred sebou ale vedľa seba, aby nedošlo k obmedzeniu prietoku krvi. Spánkom na boku sa prehlbujú vrásky a ovísa pokožka na prsiach. Na pravom boku sa môže zhoršiť termoregulácia a na ľavom sa vyvíja tlak na pľúca, pečeň a žalúdok.

Najprirodzenejší, najpohodovejší a najzdravší je spánok na chrbte za predpokladu, že pod vašou hlavou sa nenachádza široký a hrubý vankúš, ktorý by škodil krčným stavcom. Pri tejto polohe si musia dávať pozor všetci, čo tak radi chrápu. Pozícia na chrbte so sebou nesie najzvučnejšie, najchrapľavejšie tóny!

Tatiana Kovalčinová